La Casa Vicens, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i l’Espai Subirachs han estat les estrenes de la 14a edició de La Nit dels Museus d’enguany, que ha anat precedida per la jornada de portes obertes per celebrar el Dia Internacional dels Museus. La Casa Vicens, a la Vila de Gràcia, ha estat la novetat que més visites ha concentrat, 1.433 persones.

Com sempre, l’entrada ha estat d’accés gratuït per a tothom. Una altra de les tòniques que s’han repetit són les cues llargues per entrar a veure els equipaments durant aquesta cita nocturna. El MACBA ha rebut 13.640 visites i encapçala el llistat de museus més concorreguts. En continuen la llista el Recinte Modernista de Sant Pau (10.137), el MNAC (9.934), el Museu Marítim de Barcelona (7.742), el Museu Europeu d’Art Modern (MEAM) (7.731), el CaixaForum (7.470), el CosmoCaixa (6.735) i El Born CCM (6.642).

Més de 250 activitats culturals

Entre els 68 espais culturals a la ciutat de Barcelona que han obert les portes s’hi han aplegat més de 250 activitats culturals. Aquest any hi ha hagut 11 museus que han mostrat espectacles de dansa, concerts, performances o instal·lacions artístiques dins el programa Creació&Museus. Altres espais han potenciat les exposicions que habitualment ofereixen. És el cas del MNAC, que ha adaptat les visites guiades a aquesta nit especial o el Jardí Botànic, que ha fet rutes amb lots i frontals.

El plat fort d’El Born CCM ha estat un espectacle d’arts escèniques per reivindicar el món del circ i el patrimoni. Més enllà de les “visites passives”, Carles Vicente, responsable de l’Institut de Cultura de Barcelona, ha assegurat que és una bona cita per fer arribar la cultura en un ambient més distès a les famílies. Tot i que enguany se celebri durant un cap de setmana llarg, Vicente ha afirmat que això no ha afectat les xifres de participants “perquè hi ha molta gent que es queda a Barcelona”.

Coincidint amb l’estrena de la participació del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya en l’edició d’aquest any, la Fundació Joan Miró ha apostat per aquesta mateixa temàtica: l’arquitectura. Més enllà de les visites, s’han organitzat tallers i activitats lúdiques per als més menuts aprofitant que l’exposició temporal actual, “Beehave”, arriba als últims dies. També han habilitat per primera vegada el Pati Nord, on es pot gaudir de la silueta urbana de la ciutat.