La iniciativa de fer aquesta “nit blanca” del MNAC va sorgir l’any 2013 quan per falta de finançament es va anul·lar la Nit Blanca de Montjuïc, en què tots els museus de l’emblemàtica muntanya, des de 2008, celebraven una vetllada especial de portes obertes i activitats. En la primera edició de la Nit Blanca del MNAC hi van passar 6.000 visitants i l’any passat, 7.500. Enguany la xifra ha baixat a 5.500.

Tot i que aquesta l’edició de portes obertes nocturnes ha atret menys persones, els organitzadors destaquen que 2.400 van pujar a les terrasses mirador inaugurades el 2013, des d’on es poden contemplar unes vistes panoràmiques de la ciutat.

La nit gratuïta del museu ha permès veure als visitants no només les exposicions permanents sinó també les temporals com ‘Gabriel Casas’ i ‘Històries metàl·liques’. A més, un equip de guies ha mostrat les obres més destacades mentre s’hi feien activitats paral·leles com les actuacions de la companyia IT Dansa Jove, un xou de circ contemporani de l’Ateneu Popular de 9Barris i el concert de la Marxing Dixie Band. Tots els espectacles es van fer a la Sala Oval, excepte la Marxing Dixie Band, que va anar tocant per diferents espais del museu.