La Sala Fabià Puigserver acull la companyia gallega Grupo Chévere i la seva peça de teatre documental ‘N.E.V.E.R.M.O.R.E.’, un treball que rememora el desastre ecològic del Prestige i l’impacte en la població gallega a partir de diverses fonts documentals. D’una banda, gravacions de la torre de control marítim de Fisterra i del vaixell que va produir la marea negra, i que es van emprar en el judici posterior. De l’altra, testimonis recollits el 2019 per l’associació ‘Unha Gran Burla Negra’.

Es tracta de veus de persones entrevistades per aquesta associació que conformen un arxiu viu sobre la memòria del moviment ‘Nunca máis’, la resposta ciutadana al desastre ecològic i a la gestió duta a terme per les diferents administracions. En paraules del dramaturg i director de la peça, Xron (Xesús Ron), “si haguéssim d’explicar què és l’obra, diríem que és ‘la caixa negra’ del Prestige”.

Per a nosaltres, ‘N.E.V.E.R.M.O.R.E.’ és la caixa negra del Prestige
Xesús Ron, dramaturg i director

Tècnica Foley per a l’espai sonor

El més curiós és que l’espectacle no empra cap enregistrament. Els intèrprets, a més de ser narradors i de donar vida als diferents personatges inspirats en l’arxiu d”Unha Gran Burla Negra’, creen en directe l’espai sonor, amb la tècnica Foley. “És la que es feia servir antigament en els drames radiofònics i que avui fan servir estudis de so que treballen per al cinema”, explica Xron. Els actors i actrius manipulen tota mena d’objectes (plats, culleres, globus a mig inflar, plàstics diversos) per crear els sons de l’obra.

‘N.E.V.E.R.M.O.R.E.’ no és només la traducció anglesa de ‘Nunca máis’, fa al·lusió també a un poema d’Edgar Allan Poe. “De fet, ja en el seu moment es va escriure sobre la connexió poètica amb el nom del moviment”, detalla Xesús Ron. Producció del Centro Dramático Nacional, on l’obra va exhaurir entrades després de l’estrena el 17 de setembre, roman en cartell a la Fabià Puigserver entre el 8 i el 17 de gener.