La primera edició d’aquest festival l’organitzen l’Associació de Cinema de Xina i Espanya i l’Associació d’Empresaris de Wenzhow. El director del Lychee Film Festival, Lin Yu, és també director de cinema, guionista i cinèfil. Com a espectador i expert assegura que la indústria del cinema xinès ha viscut una onada de renovació cultural que no ha arribat a Occident, perquè les pel·lícules arriben amb comptagotes i moltes es limiten a l’àmbit del kungfu o de l'”Orient misteriós”.

“Vaig a molts festivals i la realitat és que es projecten moltes pel·lícules de Hong Kong i d’alguns directors famosos a Europa com Zhang Yimou o Wong Kar Wai. Però en aquest moment tenim molts altres cineastes de nova generació, artistes contemporanis, que són molt bons, amb una mirada moderna, fresca i de molta qualitat.”

Una programació dividida en tres seccions

La programació del festival, projecta sessions de tarda a diferents sales de la ciutat: els Texas, les Cotxeres de Sants, la Phenomena i la Filmoteca. En total 21 pel·lícules que es projectaran en tres seccions diferents.

La primera secció temàtica té el nom de Soft Kung Fu – New Wuxia i inclou la retrospectiva del director Xu Haofeng amb les pel·lícules ‘El mestre’, ‘La identitat de l’espasa’, ‘L’arquer’ i ‘The hidden sword’. A més el cineasta serà un dels nou convidats xinesos durant la celebració del festival.

La segona és la secció oficial, dedicada al cinema contemporani amb una selecció de les millors pel·lícules produïdes entre el 2014 i el 2017. Entre els títols,  tres estrenes absolutes al nostre país: els documentals ‘Encara hi ha un demà’ de Fan Jian i ‘Els Van Gogh de la Xina’ de Yu Haibo, i el film ‘Soul On a String’, que va aconseguir el premi a la millor cinematografia en el Festival de Xangai.

Finalment, la secció dedicada als curts d’animació que es projectaran en un edifici emblemàtic, la Casa Batlló: ‘El somni del guerrer’ de Li Jin, ‘Serp blanca’ de Ruan Junting’; o els curts d’un altre director convidat, Weng Jie, amb ‘La assessina: la precuela’ i ‘El temple de Feng Xue Shan Shen’.

Activitats paral·leles

A banda de les projeccions, hi ha activitats paral·leles. Entre les més destacades, una xerrada en què intervindràn Xu Haofen, Wang Hongwei i la cineasta catalana Isabel Coixet. I és que el festival vol acostar la cultura xinesa al públic barceloní alhora que s’ofereix una nova oferta cultural per a la comunitat xinesa de la ciutat.