Els fabricants de cervesa són, des de fa temps, pal de paller del mecenatge de la música en viu. L'Associació de Sales de Concerts de Catalunya no podria tirar endavant Curtcircuit sense l'ajuda de Damm i la Fundació Autor de la SGAE. Es tracta de reactivar el sector amb un itinerari per les sales associades, que permetrà, a talent emergent, compartir escenari amb grups com Sidonie, Els Pets, Albert Pla o Quimi Portet. L'Associació de Sales de Concert de Catalunya, que va néixer el 2001, integra una cinquantena de sales o clubs de totes les mides i d'arreu de Catalunya, la meitat de les quals, però, a Barcelona. Arreu s'hi ha detectat una forta caiguda de la contractació de música en viu que l'associació atribueixa la crisi i a l'increment de l'IVA. CARMEN ZAPATA, gerent d'ASACC i Curtcircuit "L'últim trimestre de 2012 i primer trimestre de 2013, la programació ha baixat a Barcelona i àrea metropolitana entre el 15 i el 20%, però conforme ens allunyem una mica de Barcelona, ens trobem situacions d'una reducció del 50%". Cada figura consolidada escull el grup o músic emergent que farà de teloner. Així, Sidonie, que van oferir un petit concert de mitja hora per donar el tret de sortida, apadrinen Christian M., a qui ahir ja van convidar a pujar a l'escenari. Tots els grups amb nom cobraran un catxet per sota de l'habitual. MARC ROS, membre de Sidonie "Si en aquella època haguéssim tingut l'oportunitat d'acompanyar un grup més gran i poder anar a sales d'aquest tipus, doncs hauria sigut molt més fàcil per a nosaltres, no." Els 34 concerts se celebraran a 31 sales d'aquí a final d'any, amb la prescriptiva aturada estiuenca de juliol i agost.

La crisi i l’increment de l’IVA ha posat el circuit de sales de concerts i els grups de música emergents en una situació difícil. Així ho ha detectat l’ASACC, l’Associació de Sales de Concert de Catalunya, que ha presentat un pla d’atac. Parlem de Curtcircuit, una iniciativa que durà per sales de tot el territori català grups emergents fent de teloners d’artistes consolidats. La presentació va tenir lloc a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, principal mecenes de la iniciativa.

La nova iniciativa de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (Asacc) ha presentat aquest dimarts la iniciativa Curtcircuit 2013, amb què vol reivindicar el paper cultural dels talents emergents. En el cicle s’han programat més de 30 actuacions entre les quals hi ha les de Jordi Busquets, Christian M., Caníbala, Suite, Cut your Hair, Renaldo & Clara, Medizina, Esperit o Núria Graham, entre d’altres.

Els concerts es realitzaran a les sales associades de l’Asacc: el Monasterio, Circus, Sidecar, Becool, Be Good, Rocksound, l’Ovella Negra, Apolo Milano, Luz de Gas, Heliogàbal, Razzmatazz 2 i Plataforma, totes a la ciutat de Barcelona.

Curtcircuit són cicles de concerts dobles en què actuen un artista emergent i un de consolidat que apadrina la nova proposta musical i que, alhora, reforça el paper de la música en directe. Pel que fa als grups consolidats hi haurà, entre d’altres figures de l’escena musical catalana, Dorian, Albert Pla, Sidonie, Els Pets, Juan Perro, La Habitación Roja, The New Raemon, Andrea Motis i Joan Chamorro o El Petit de Ca l’Eril.