El nord-americà Grey Filastine i la indonèsia Nova Ruth Setyaningtyas són parella professional i sentimental amb residència a Barcelona; dos músics professionals que volten pel món fent actuacions i que fa anys que al seu art parlen dels conflictes entre la natura i la humanitat.

“Però, alhora, agafant avions, érem còmplices d’aquest sistema que intentem combatre“, reflexiona Filastine. I aquest pensament va ser la guspira del projecte artístic i de vida que aglutina el veler Arka Kinari.

Cap experiència prèvia

Per ser coherents, fa un parell d’anys que Filastine i Nova van decidir deixar d’anar en avió a les gires i buscar una forma de transport que s’adigués al seu missatge. I els va semblar que un veler feia per ells. Van comprar-ne un i es van fer a la mar.

Fa tres anys no tenia ni idea de navegació, res, zero. I és l’única explicació perquè el projecte hagi tirat endavant, perquè si hagués sabut que seria tan dur, no ho hagués intentat mai“, reconeix el músic.

Agafant avions, érem còmplices d’aquest sistema que intentem combatre
Grey Filastine, músic

A la manca d’experiència prèvia cal sumar-hi els reptes que suposa que la pandèmia mundial per la covid-19 t’enxampi en alta mar. Les anècdotes i vivències són impossibles de resumir: “En una sola hora podies viure els millors i pitjors moments de la teva vida”, reconeix el nord-americà.

“Un port ofereix seguretat, aliments, atenció mèdica, civilització… però també ofereix perills en una crisi sanitària com aquesta. Era tant una benedicció com una maledicció. Els següents sis mesos ens vam debatre constantment entre la salvació i la crisi“, narra Filastine.

En els espectacles s’explica una ficció sobre migrants climàtics que es mouen pel món. I la ficció s’està convertint en realitat
Grey Filastine, músic

Un vaixell que és un escenari

La principal atracció del vaixell Arka Kinari és que tot ell es converteix en un escenari, i hi fan actuacions arreu del món, des de les illes Canàries fins a Indonèsia, per al públic que els veu des del moll. “En els espectacles s’explica una ficció sobre migrants climàtics que es mouen pel món. És curiós perquè amb la pandèmia i els canvis tan ràpids que està experimentant el planeta, la ficció s’està convertint en realitat”, apunta el músic.

A part de les actuacions, també organitzen tallers a bord sobre navegació tradicional, per veure com funciona el sistema d’energia renovable que porten i com sobreviure en aquest món diminut que és el vaixell. “Un petit univers per una vida sostenible”, diuen. L’Arka Kinari arribarà al port de Barcelona l’estiu del 2024 amb una extensa agenda cultural a bord.

És clar que no diem que la gent es compri un vaixell, no, però sí que tingui un projecte, fet al seu gust i amb les seves circumstàncies, que estigui més alineat amb la sostenibilitat
Nova Ruth Setyaningtyas, artista

La guspira d’un canvi

Nova assegura que li agrada pensar que el projecte Arka Kinari pot ser la guspira d’altres iniciatives similars i, entre totes, generar un canvi cap a la sostenibilitat real.

“És clar que no diem que la gent es compri un vaixell, no, però sí que tingui un projecte, fet al seu gust i amb les seves circumstàncies, que estigui més alineat amb la sostenibilitat”, precisa l’artista.

Al seu entendre, hi ha dos problemes principals vinculats al canvi climàtic: els plàstics que acaben al mar i la creació d’energia, que és un gran problema a Indonèsia, on hi ha moltes centrals elèctriques de carbó. O sigui que com a indonesis, no només contaminem el mar, sinó també l’aire”, reconeix Nova.