L’Associació de Músics i Artistes del Park Güell (AMUA) assegura que la crisi del coronavirus ha deixat els músics de carrer en situació de “desprotecció i fragilitat”. Sense poder sortir a actuar, els músics s’han quedat sense les donacions que, per a molts d’ells, representen l’únic ingrés que tenen per subsistir. Segons Omar Morales, un dels membres de l’associació, l’actual crisi se suma a la situació ja de per si precària d’aquest col·lectiu, tot i que són considerats un bé cultural per a la ciutat de Barcelona i tenir, fins i tot, una regulació específica.
Des d’AMUA demanen que, si en algun moment s’aconsegueix un fons d’ajudes per al món de la cultura,“es tingui en compte -també- els músics de carrer i no només les elits culturals”, assegura Morales. La música al carrer es considera una activitat cultural i no econòmica, per això, els únics ingressos dels músics provenen de les donacions. Per aquest motiu, en situacions de crisi, molts d’ells no tenen accés a les “prestacions socials específiques com ara ajudes per a l’habitatge o al subministrament de recursos bàsics essencials”, afegeix Morales.
Amb el suport dels músics del metro
L’Associació de Músics i Artistes del Park Güell té una quarantena d’associats, que actuen en l’àmbit del Parc Güell. Ara bé, tenen el suport en les seves reivindicacions d’altres col·lectius com l’Associació de Músics de Carrer i del Metro (AMUC). Segons AMUA, en les actuals circumstàncies, és important exposar “la situació de precarietat en la qual es troba la gran majoria d’artistes de carrer” i que fa anys que denuncien.