desvarío festival flamenc Nou Barris
Patricia Guerrero i Dani de Morón en una fotografia de Sílvia Isach

El festival de flamenc de Nou Barris reneix després d’alguns anys amb una aposta pel flamenc més contemporani i incorporant una mirada pedagògica, inclusiva i familiar amb tallers i conferències. Amb el nom de ‘Desvarío’, l’Ajuntament i l’associació El Dorado portaran al pati de la seu del districte del 16 al 19 de setembre figures joves del flamenc com Matías López, “El Mati“; el guitarrista Óscar Lago, els germans David i Alfredo Lagos, Jesús Méndez i la bailaora Leonor Leal.

Si bé el districte ha mantingut la programació de flamenc amb R(oles) dins el cicle d’estius al pati, ara la intenció és reprendre un festival que en el passat havia reunit grans noms del flamenc com ara els Habichuela, Mayte Martin o Carmen Linares, o Antonio Canales, entre d’altres. La represa, però, es desmarca dels antedents per acollir joves artistes.

Dimensió de ciutat

Desvarío neix amb un preu popular, de 15 euros, que han estat 10 per al veïnat de Nou Barris. S’ha programat a una setmana de la Mercè per motius estratègics: “Ara a Nou Barris hi ha quatre escenaris de la Mercè i aquest festival és una bona oportunitat per oferir una activitat amb dimensió de ciutat. És una mostra del flamenc més contemporani, amb un format compromès, exigent i fet a mida de Nou Barris i de Barcelona”, ha explicat Xavier Marcé, regidor de Nou Barris. “És un festival modest, però fet amb molta cura, organitzat amb una entitat de la ciutat com és El Dorado i que es basa no en la quantitat, sinó en la qualitat”.

Artistes joves i trencadors

Per als organitzadors, el nom de Desvarío no és casual. El festival, diuen, vol esdevenir una cita amb personalitat pròpia, amb dosis d’atreviment i certa bogeria. “És una mostra viva del flamenc d’avui interpretat per joves artistes que es mouen en el tens equilibri entre la tradició i l’avantguarda, entre el respecte al codi i l’atreviment per sobrepassar-lo“, ha indicat Pedro Barragán, president d’El Dorado.

Matías López, “El Mati”, en una imatge de Silvia Isach

Sota aquesta premisa, divendres 17 estrena l’escenari el cantaor català Matías López, “El Mati”, una de les joves veus flameques amb més projecció. Estarà acompanyat, a la guitarra, d’Óscar Lago i el precussionista Javier Rabadán.

Dissabte el cartell s’omplirà de joves propostes innovadores i transversals, amb el cantaor de Jerez de la Frontera David Lagos i el seu germà, el prestigiós guitarrista Alfredo Lagos, primer i, després, amb la bailaora Leonor Leal i el percussionista Antonio Moreno d’Utrera.

Antonio Moreno Leonor Leal, en acció

Desvarío es clourà diumenge 19 amb un concert amb la potent veu de Jesús Méndez, els acords del prestigiós Dani de Morón i el ball de Patricia Guerrero.

Voluntat didàctica i inclusiva

El festival Desvarío vol apropar el flamenc al públic i veïnat. D’una banda, divendres 17 de setembre l’investigador José Luis Ortiz Nuevo oferirà una conferència que apropa i convida a debatre sobre el flamenc modern.

A més, el festival s’inicia dijous amb dos tallers de flamenc. Un d’inclusiu, per a persones amb i sense diversitat funcional, i un segon taller familiar, que vol apropar una degustació de flamenc al públic infantil.