Els concerts

El festival ha inaugurat l’edició d’enguany a la plaça de la Vila de Gràcia, que és el lloc on va néixer LHora del Jazz. La plaça serà l’escenari que acollirà més concerts durant els tres diumenges que dura el festival: el 7, 14 i 21 de setembre. Avui ha estat el torn del duet Carola Ortiz i Albert Bover, i de Francesc Capella i el quintet de David Pastor.

D’aquesta manera, cada diumenge es podrà gaudir de dos concerts gratuïts a partir de les 12 h del migdia.

Pel que fa als concerts nocturns, començaran el 15 de setembre al Milano Cocktail Bar, amb l’actuació de Jordi Barceló Trio. També hi haurà un concert d‘Slow Quartet, al cafè del Conservatori del Liceu el 25 de setembre. I finalment, el mític Jamboree acollirà el 30 de setembre la música de Pomodoro Hunters.

L’AMJM ha volgut celebrar el seu quart de segle incorporant aquestes novetats al festival. Per això també hi haurà un doble concert al Jazzing, el festival de jazz del barri de Sant Andreu, el 26 de setembre.

Els músics catalans es reivindiquen

“Actuar a L’Hora del Jazz, i a més, ser-ne la primera actuació per a mi és un reconeixment del món del jazz.” Tot i que no arriba a la trentena, la Carola Ortiz ja fa vint anys que es dedica a la música. Ara està pendent de publicar un disc amb un productor francès, i s’ha encaminat a l’aventura de composar i escriure temes propis. La veu i el clarinet de la Carola avui s’han fusionat amb les notes del piano de l’Albert Bover. El músic, que ja té una carrera consolidada, valora molt la tasca de L’Hora del Jazz, és a dir, la possibilitat d’actuar al carrer per apropar el jazz català a la gent. De fet, denuncia que “els festivals de jazz a Barcelona no promocionen prou els músics de casa, prefereixen portar noms de fora.”

Poc suport de les administracions

En la mateixa línia, el director de l’associació que organitza el certamen, Dick Them, recorda que ha Barcelona hi ha tres escoles superiors de jazz i música moderna, i que “això consolidat un moviment de músics a la ciutat, amb molts estudiants que també vénen de l’estranger, però en canvi no hi ha suport públic a aquests professionals.” Reivindiquen poder viure del seu treball.

Them lamenta que “un any més, les administracions públiques ens han retallat el pressupost. Hem hagut de fer malabarismes per poder ampliar la programació del festival.” D’aquesta manera L’Hora del Jazz recupera les actuacions nocturnes en clubs de la ciutat. En