Els responsables dels museus tenen moltes esperances dipositades en el Dia Internacional dels Museus (DIM), que enguany, i per primera vegada, s’allargarà nou dies, del 14 al 22 de maig. La recuperació de la presencialitat fa pensar que els museus s’ompliran de ciutadans amb ganes de participar en totes les activitats programades per a aquests dies.

El Sant Jordi dels museus

De fet, des de Patrimoni Cultural de la Generalitat, els responsables d’organitzar el DIM creuen que la gran festa dels museus els permetrà viure el seu Sant Jordi particular. Així ho explicat la directora general de Patrimoni, Sònia Hernández: “Ho hem vist per Sant Jordi, hi ha ganes de participar, la gent té ganes de sortir al carrer, de trobar-se. Els espais de la cultura són també espais de conversa i de compartir. Aquesta festa dels museus, que és com el Sant Jordi dels museus, aquest any serà molt assimilable”.

Els espais de la cultura són també espais de conversa i de compartir, aquesta festa dels museus és com el Sant Jordi dels museus”
Sònia Hernández, directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat

De fet les primeres dades de visitants del 2022 estan sent molt positives. En alguns museus, especialment dels Pirineus, l’afluència per Setmana Santa ha estat, en alguns casos, superior a la de la pandèmia. Tot això fa pensar que no s’arribarà a les xifres del 2019 però que seran molt positives. Hernández també especifica que, “amb els museus més vinculats al turisme, caldrà esperar veure què passa a l’estiu i caldrà esperar una mica més per la seva recuperació”.

Amb els museus més vinculats al turisme, caldrà esperar veure què passa a l’estiu i caldrà esperar una mica més per veure’n la recuperació”
Sònia Hernández, directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat

El poder transformador dels museus

Aquest any, el Dia Internacional dels Museus ha adoptat per lema “El poder dels museus”. Segons els organitzadors els museus són elements provocadors de canvis positius en les comunitats. Enguany el DIM ha programat 233 activitats en 120 equipaments culturals arreu de Catalunya, especialment pel que fa a La Nit dels Museus i en què destaquen jornades de portes obertes, tallers i tot tipus d’activitats.

Ajuda a Ucraïna

Els museus també es mobilitzaran aquests dies per mirar de recaptar fons per als museus ucraïnesos. Es tracta d’un seguit de caixes d’ajudes, repartides en diferents museus, que tenen per objectiu acumular recursos econòmics perquè els museus d’Ucraïna puguin protegir millor les seves col·leccions i en definitiva el patrimoni del país.