Museu habitat és una iniciativa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que busca generar un espai de recerca, experimentació i reflexió sobre els museus en el segle XXI. La primera activitat serà el congrés “Capgirar encanteris”, entre 25 i el 27 de novembre, a l’Ateneu Barcelonès. La trobada inclourà conferències, tallers, performances i taules rodones.
Manuel Borja-Villel, expert en art i director d’aquest congrés, explica al betevé directe que “el museu del segle XXI haurà de ser social, incloure les històries silenciades, es dirà museu o d’una altra manera, però es farà amb debats i reflexió i, per tant, des d’un treball col·lectiu”. El director de la trobada “Capgirar encanteris” detalla que “el títol té a veure amb la màgia i la ficció, en un altre tipus de coneixement que no ha de ser obligatòriament ni racional ni científic”.
Exposició conjunta en quatre espais
El congrés té diverses línies de treball dedicades a les diàspores, els moviments migratoris, el colonialisme, la memòria o el feminisme, entre d’altres. Per a Manuel Borja-Villel, “un museu s’ha d’entendre com un servei públic, un lloc que ofereix una educació no reglada i que també té molt a veure amb els sentiments”.
L’expert en art afegeix que “en una època global, és important tenir accés als museus. És equivocada la idea que els museus puguin desaparèixer“. El congrés “Capgirar encanteris” preveu una gran exposició que tindrà lloc simultàniament a quatre espais, els nous tinglados del Port Vell, el Museu Marítim, el Palau Moja i el Pavelló Victòria Eugènia.