El Museu Picasso de Barcelona ha iniciat la restauració més científica de ‘Ciència i caritat’, una de les peces que va crear l’artista durant la seva etapa de formació. Tenia 16 anys quan va pintar-la. Els treballs previs s’han fet sobre una gigafoto que permet observar l’obra al detall.

La tela, de grans dimensions, va ser pintada a l’oli a finals del segle XIX i es tracta d’una donació del pintor. Amb aquesta intervenció es vol recuperar l’estabilitat pictòrica perduda amb els anys. Els treballs es fan utilitzant l’ús de les noves tecnologies, estudiant a fons l’obra sense que sigui invasiva. La gigafoto que s’ha obtingut té 1,7 megapíxels. Mitjançant un programari especial es permet navegar a través d’un web, tauleta o telèfon mòbil i explorar amb un zoom molt potent els detalls de l’obra.

Part de la restauració en directe

La pintura s’ha desmuntat del seu marc i s’ha instal·lat un equip mòbil de restauració a les sales del Museu Picasso. Això permet que el visitant pugui observar les tasques en viu. Un cop s’acabi aquesta fase, els tècnics s’enduran l’obra als tallers per continuar amb els treballs de fixació. A mitjans de febrer tornarà a les sales per continuar amb els retocs de color. Està previst que el proper mes de maig de 2018 ‘Ciència i caritat’, ja llueixi restaurada.

A banda d’aquestes tasques, es faran estudis de la pintura i dels esbossos per aprofundir en la tècnica pictòrica dels primers anys de l’artista.

obra 'Ciència i Caritat' del Museu Picasso