L'exposició "Picasso / Dalí. Dalí / Picasso", amb més de 203 mil persones, va ser la més visitada de 2015 al Museu Picasso. En tot l'any passat el centre va registrar més d'un milió de visitants, una xifra que s'ha anat repetint en els últims anys. La mostra que aspira a prendre-li el relleu de l'èxit en aquest 2016 és "Cubisme i guerra. El cristall en flames". Amb obres de Picasso, Ribera o Gris, l'exposició explicarà la supervivència de les avantguardes en temps de guerra. Es podrà veure a partir del 20 d'octubre. Abans, al juny, acabarà el mandat de Bernardo Laniado-Romero. El director, però, no ha deixat clar si es tornarà a presentar al nou concurs, o no. BERNARDO LANIADO-ROMERO, director del Museu Picasso "El projecte del Museu Picasso és un projecte fascinant i el treball que he als últims quatre anys és un treball que té futur." BERTA SUREDA, comissionada de Cultura "Aquests cinc anys se superen legislatures polítiques, per tant quedaria al marge dels canvis polítics el projecte artístic d'un museu, que és el que més interessa." La nova temporada també presentarà, entre d'altres, un recull de fotos de Picasso treballant amb la ceràmica i una retrospectiva sobre retrats.

Aquest dimecres el Museu Picasso ha presentat el programa expositiu i les diferents activitats que hi haurà durant el 2016, que disposarà d’un pressupost de 350.000 euros més que el 2015. Concretament serà de 8.941.800 euros.

El Picasso afronta el nou any amb el canvi de director a l’horitzó. La meitat de la temporada la dirigirà el director actual, Bernardo Laniado-Romero. Al juny però, el seu contracte acabarà i el museu haurà de convocar un concurs públic per nomenar-ne un de nou. Tal com marca la llei estatal, la renovació dels contractes de treballadors d’equipaments públics s’ha de fer cada quatre anys, però a partir del mes de juliol s’ampliarà fins als cinc anys, de manera que el nou director romandrà més enllà del canvi de legislatura. Bernardo Laniado-Romero encara no ha deixat clar si es tornarà a presentar.

L’exposició principal d’aquest 2016 es podrà veure a partir del 20 d’octubre i romandrà oberta al públic fins al 29 de gener de 2017. Serà “Cubisme i guerra. El cristall dins la flama”, centrada en la supervivència de l’avantguarda artística que es va instal·lar a París durant la Primera Guerra Mundial. S’hi exhibiran una vuitantena d’obres en total. Els artistes principals seran Pablo Picasso, Juan Gris i Diego Rivera, però també n’hi haurà de Georges Braque, Henri Matisse, Fernand Léger, María Blanchard, Gino Severini, Henri Laurens i Jaques Lipchitz. El comissari de la mostra serà Christopher Green, professor emèrit d’història de l’art a l’Institut Courtauld de Londres.

Durant el 2016 també es presentarà el nou catàleg de pintura i escultura del museu, l’últim va ser publicat el 1984 i serà un dels projectes de recerca més importants que ha realitzat la institució museística. També destaca el Projecte de recerca de Barcelona 1917. Es tracta d’un estudi tècnic del conjunt de pintures realitzades durant l’estada de Picasso a la ciutat durant aquest any i serà la temàtica d’un seminari que es farà durant el proper any.

El museu també ha anunciat que celebrarà la setena edició del Big Draw, la festa del dibuix, durant la jornada del 30 d’octubre.

En referència al balanç de l’any 2015, el museu ha posat de manifest l’èxit general de visites i participació, sobretot amb l’exposició “Picasso/Dalí. Dalí/Picasso”, amb 203.629 visitants. També destaca la xifra de més d’un milió de persones que han visitat les instal·lacions, així com els 1.089.894 visitants que van visitar-les mitjançant el web i les xarxes socials del museu.