
El Museu de la Música ha recuperat per a la ciutat un violí construït a Barcelona a meitat del segle XVIII del reputat constructor Nicolas Duclos, lutier francès establert a la capital catalana del 1740 a 1775, deixeble del llegendari lutier de Cremona Antonio Stradivari. L’instrument es trobava al Regne Unit i el museu ha aconseguit comprar-lo, abans que fos subhastat, després d’una negociació que ha durat més d’un any. El director del Museu de la Música, Jordi Alomar, explica que es tracta “d’un violí molt singular i de gran valor patrimonial i musical”.
La venedora, la propietària d’un taller botiga de violins al país britànic, va contactar els responsables del Museu de la Música per saber si estarien interessats a adquirir-lo, en saber que el museu ja disposa de tres instruments més del mateix constructor dins de la seva col·lecció, que custodia més de 2.500 instruments.
Una incorporació “excepcional”
Jordi Alomar ha volgut remarcar l'”excepcionalitat” d’aquesta operació, ja que el Museu de la Música sovint incorpora noves peces a la col·lecció “a partir de donacions, no de compres”. Un cop es va arribar a un acord i superada la burocràcia necessària per a l’adquisició de violí, el mateix director del Museu de la Música el va anar a buscar personalment al Regne Unit. El violí disposa d’un certificat original d’autenticitat signat per John Dilworth, lutier anglès conegut.

L’instrument se sotmetrà a una quarantena
Un cop al Museu de la Música, el violí s’ha de tractar per poder incorporar-lo a la col·lecció. Primer de tot, passarà una quarantena d’un mes sense oxigen, conegut com a anòxia, amb l’objectiu d’eliminar tots els microorganismes (fongs, insectes, bactèries, etc.) que hi puguin haver i puguin malmetre la fusta. Aquest procediment, estàndard dins del protocol de la majoria de museus internacionals, a més de preservar el seu estat, serveix per evitar un possible contagi als altres instruments de la col·lecció.
Després, un cop acabat l’aïllament, caldrà fer-ne el registre i la catalogació, el recull de l’estat i la introducció al catàleg d’instruments del Museu de la Música i al Caticat, el Catàleg d’Instruments de Catalunya.