Escolta aquesta notícia

Quan entrem a la sala s’activa la instal·lació. Sonen instruments que semblen en mal estat. L’artista Alfredo Costa Monteiro s’afanya a explicar-se: “Cal que un instrument estigui perfecte per sonar bé?”. La mostra “Fragments d’un segon oblit” proposa fer música amb els instruments descartats, l’artista vol donar vida als instruments antics, oblidats.

El dia 9 de juny se celebra el Dia Internacional dels Arxius i el Museu de la Música festeja aquesta efemèride amb una exposició a partir dels materials de l’arxiu que guarda la institució. La mostra indaga sobre les estructures de classificació, els mecanismes de registre, els límits del que és arxivable i la pervivència dels materials. 

La mostra es podrà visitar fins al 21 de novembre

La instal·lació està representada per fotos penjades de les fitxes dels instruments que s’escolten i que daten dels anys 40 i 50. A més, la gravació d’aquests instruments sonen a la sala de forma aleatòria. La mostra es podrà visitar al Museu de la Música fins al 21 de novembre.

“Fragments d’un segon oblit” està, doncs, composta per l’atzar, per fragments que valen per les seves propietats i no per la seva pertinença, confon referències, sense cap mena de preferència, en un intent de desvincular el so de la seva representació.

La reserva del Museu de la Música, 2.700 instruments

Per fer honor a l’efemèride, el Dia Internacional dels Arxius, betevé ha entrat a les reserves de l’equipament, normalment tancades al públic general, per descobrir una col·lecció que custodia 2.700 instruments. Del seu fons, podríem destacar-ne la recent incorporació d’un violí construït a Barcelona a meitat del segle XVIII del reputat constructor Nicolás Duclos, lutier francès establert a Barcelona del 1740 al 1775 i deixeble del llegendari lutier de Cremona Antonio Stradivari, que es trobava al Regne Unit.

El Museu de la Música també guarda 500 objectes i obres d’art, 20.000 documents d’arxiu, entre partitures, cartes i documentació personal de músics vinculats a Barcelona entre finals del segle XIX i els anys 70 del segle XX.  A més, també disposa de 15.000 enregistraments sonors anteriors al 1948.

Comparteix a: