“El contracte que teníem se’ns ha apujat d’una forma desmesurada, s’ha triplicat”, explica la directora de l’espai, Teresa Maria Comellas. El museu va abaixar la persiana el dia 15 de novembre després de 45 anys d’activitat a la plaça de Sant Felip Neri. “Ara tot està en caixes en un magatzem fins que trobem un nou lloc”, afegeix Comellas. La confraria preferiria trobar un nou local al barri Gòtic perquè asseguren que és el seu indret natural, tot i que no descarten haver de desplaçar-se fins a altres zones de la ciutat.

El fons del museu, i que ara ja no està a l’abast del públic, és d’unes 700 peces. Entre la col·lecció hi ha reproduccions de calçat des del segle II fins al XVIII, a més de maquinària i elements representatius de l’ofici. Fins ara també tenia un espai dedicat a sabates de personatges il·lustres com ara la de l’estàtua de Cristòfor Colom.

La Confraria de Sant Marc Evangelista de Mestres Sabaters de Barcelona és qui s’encarregava de la gestió del museu. Concretament a la Confradia de Sant Marc Evangelista, que apareix en el llibre Guinness dels rècords per ser la institució en actiu més antiga de Barcelona ja que es va fundar l’any 1202. Durant els últims anys, l’equipament de la plaça de Sant Felip Neri tenia unes 3.200 visites anuals. Obria de dimarts a diumenge d’11 a dues del migdia i, a més, hi havia la possibilitat de concertar visites guiades a la tarda.