Murs Lliures – Wallspot va néixer amb la voluntat de buscar espais legals de la ciutat on els grafiters poguessin pintar sense ser sancionats. L’entitat està oberta a tot tipus de creadors i de disciplines artístiques. L’associació gestiona els espais a través de la seva pàgina web, on els grafiters poden triar un dels tretze murs que hi ha a la ciutat. Hi ha parets lliures en un total de tres districtes: Sants-Montjuïc, Sant Martí i Horta-Guinardó. Marc Garcia, fundador de l’entitat ha dit a betevé: “Volem més murs a Barcelona perquè els que tenim ara són insuficients. I per això necessitem més suport institucional”. Segons Garcia, cada dia hi ha al carrer unes sis persones pintant un mural en els espais lliures i per això hi ha molta rotació dels grafits que es veuen al carrer. El projecte s’està expandint, bàsicament a l’estranger. En total l’associació Wallspot (amb l’arrel barcelonina Murs Lliures) gestiona 64 espais de 14 països de tot el món. Per exemple, a Tailàndia, Mèxic i el Canadà. Garcia està satisfet amb el salt que s’ha fet durant aquests cinc anys: “Hem passat de demanar permís a l’Ajuntament a reservar un mur per pintar”.
Murals lliures grafit al carrer Foto: Rockaxo

Una mostra fotogràfica pel cinquè aniversari

L’exposició repassa els cinc anys d’història de l’entitat al Centre Cultural Albareda, al barri del Poble-sec. La mostra “Murs lliures” que es podrà visitar fins al 24 de febrer de forma gratuïta “recull el testimoni d’artistes, fotògrafs, gestors culturals i comissaris que explicaran el passat, present i futur d’aquesta iniciativa originària a Barcelona i que actualment ja té la mirada posada en horitzons internacionals”, ha dit Marc Garcia. Des del 2012 fins ara han pintat en els espais alliberats reconeguts artistes com Pez, Xupet Negre, Txemy, Marina Capdevila, Ibie, Mateu Targa i Miquel Wert, entre d’altres. A banda de l’exposició s’ha programat per a aquest dijous a la tarda una xerrada amb persones que han format part d’aquest projecte.

Per als qui es perdin aquesta mostra podran veure’n una versió reduïda a la Montana Gallery des del 26 d’abril al 5 de maig del 2018.

Murs lliures grafits esbós

La festa Hit the Wall

Els murs del Parc de les Tres Xemeneies són els primers espais alliberats que es van promocionar des de l’entitat i són els murs que tenen més èxit. Per això la festa del cinquè aniversari se celebrarà en aquest espai diumenge 4 de febrer des de les 11 fins a les 19 h. L’acte està obert a tothom i els artistes que pintaran seran Borneo Modofoker, Berol377, RAG Estudi, Osier Luther, El Rughi, Giacomo Domenico, SM 172, Claudio Drë i altres grafiters que participen habitualment amb Murs Lliures – Wallspot.

Murs lliures grafit mural