A proposta de la Taula de Memòria Històrica de la Teixonera i en el marc del Pla de barris, l’artista Roc Blackblock pinta aquests dies un mural que representa el fenomen de l’autoconstrucció al barri. L’espai escollit per pintar-hi s’ubica en un dels punts més concorreguts de la zona: una mitgera situada just en una de les sortides de l’estació de metro del Coll-la Teixonera.

De fet, els que surten aquests dies de l’estació són els primers a trobar-se amb una imatge espectacular: un artista plàstic pintant un mural de grans dimensions a la mitgera que hi ha just al davant. És el muralista barceloní Roc Blackblock, que espera despertar l’interès dels veïns i passejants amb la seva obra. “M’agrada que generi debat, que desperti interès”, explica l’artista, “que alguna gent es pugui interessar pel que s’està representant i, d’alguna manera, això motivi la gent a conèixer el seu passat immediat i el del territori”.

Homenatge a l’origen de la Teixonera

El mural reivindica el fenomen de l’autoconstrucció, clau en el creixement del barri als anys 60. La paleta de colors escollida per l’artista s’inspira en la fàbrica de totxanes que hi havia a la zona i la imatge que presenta recull, de fet, el moment en què es va construir un edifici situat just davant de la mitgera en què ara s’està intervenint.

La imatge ha estat triada per la Taula de Memòria Històrica de la Teixonera a iniciativa del Pla de barris, que és qui ha impulsat el projecte. S’hi pot veure una família construint-se la seva pròpia casa i no només reivindica la història de la zona, sinó que també posa en relleu el paper de la dona. “Les dones són les que estan treballant, que estan passant-se unes cubetes de ciment, i són els homes els que estan amb els fills”, explica Blackblock.

L’obra es titularà ‘Amb les nostres mans’ i neix amb l’objectiu de reivindicar la història d’un barri, la Teixonera, que va viure un gran creixement als anys 60, quan persones vingudes d’arreu van decidir instal·lar-s’hi fent-se ells mateixos la casa.