La Casa de la Convalescència, al Recinte Modernista de Sant Pau, obrirà al públic la propera setmana un mural amb el qual busca remoure consciències. La temàtica és la realitat dels refugiats que han sortit dels seus països per intentar arribar al nostre.

L’obra és del pintor anglès, resident a la ciutat, Sebastien Waknine. És fruit dels testimonis directes d’alguns dels protagonistes d’aquestes migracions que Waknine va conèixer gràcies als estudiants —molts d’ells d’internacionals— dels tallers sobre refugiats i migrants que ha organitzat la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), dins del programa Study abroad.

A la peça es poden veure escenes d’algunes de les fases d’aquest viatge cap a Ítaca truncat:

  • Una ciutat assolada per les bombes, sota l’atenta mirada d’un soldat
  • La por d’infants i adults mentre fugen d’un poble immers en un conflicte bèl·lic
  • La via d’escapament amb les pasteres al Mediterrani i la amenaça constant de la mort
  • Finalment, l’arribada a un camp de refugiats que, només a través de les reixes, permet observar un primer món ple de problemes

L’obra de Sebastien Waknine també ha servit als estudiants de l’Autònoma per ser conscients de com és el procés creatiu d’una obra d’art, però també per conèixer el drama dels refugiats camí d’Europa.

Aquest mural serà visitable la propera setmana, de dilluns a dijous —de 10 a 18 h—, al pati del darrere de la Casa de la Convalescència. Després, si tot va bé, l’obra viatjarà a alguns museus i a altres ciutats d’Espanya amb l’esperança que sigui venuda. Allò que es recapti servirà per finançar programes d’ajuda als refugiats.