Al ‘Mots endiumenjats’, del btvllengua, volem analitzar quan és Cap d’Any. Fa referència al dia 31 de desembre o bé al dia 1 de gener? Per què l’anomenem així?
La clau és la paraula “cap”
Moltes accepcions de cap conflueixen a donar el sentit de “primer”, “més important“. Per exemple, com a part del cos humà, el cap destaca com a primer element de la persona, és per això que quan volem conèixer una cosa del tot diem “de cap a peus”. En una empresa hi tenim el “cap”, que capitaneja la jerarquia de l’organigrama (cap d’obra, cap major, conseller en cap, etc.). Tenim, per exemple, l’expressió “al capdamunt”, que clarament ens indica una cosa que està situada dalt de tot.
Cap d’Any, el primer dia
Per aquest motiu cap complementa any i, en català, fa referència al dia que “encapçala” —mai més ben dit— el nou any. Així doncs, El dia de Cap d’Any fa referència al primer dia de l’any que comença, és a dir, l’1 de gener. Aquest significat està assegurat per la primera paraula de l’expressió: cap.
Per això, per parlar de la festa o revetlla del dia 31, que celebrem per donar la benvinguda al nou any que arriba, ens hi referim com a “nit de Cap d’Any”.
“Nit vella”, no; “nit de Cap d’Any”, sí
Aprofitem per fer memòria de com hem d’anomenar correctament en català la festivitat per passar d’un any a l’altre. Recordem que la forma nit vella és una interferència del castellà i que la nostra forma pròpia és la nit de Cap d’Any, la revetlla de Cap d’Any i ninou. De la mateixa manera, hem d’anar amb compte amb les traduccions literals de “nochebuena” en “nit bona” i cal anomenar-la com toca: “nit de Nadal”.