La Mostra Fotogràfica del Raval arriba a la tretzena edició. Un any més, fotografies i altres elements gràfics com ara retalls de diari, mostren com era el barri anys enrere. Aquesta mirada al passat del Raval va sorgir arran de la iniciativa de Maria Casas, una veïna que va néixer, viure i morir al  barri. Va dedicar la seva vida a treballar per recuperar i dignificar la imatge del Raval. L’exposició es munta amb material que aporten veïns i entitats del barri. Qui estigui interessat a nodrir amb més fotografies o documents l’arxiu actual ho pot fer posant-se en contacte amb l’Associació Institut de Promoció de la Cultura Catalana.

Mostra fotogràfica per recordar

Recuperar el record d’edificis i llocs emblemàtics del Raval perduts, entre d’altres, per l’acció de la maquinària urbanística. Amb aquest objectiu va néixer “Memòria fotogràfica del Raval”, una exposició que també mostra com es vivia i com es divertien els veïns. La singularitat de la iniciativa és que es nodreix amb material que aporten tant entitats com veïns del barri.

Maite Roca, de l’Institut de Promoció de Cultura Catalana, explica que “com que tenim una mica de xarxa entre tots, si hi ha alguna fotografia del nostre barri, sempre del nostre barri, que és impressionant perquè fins i tot jo dic, ostres això teníem al nostra barri, doncs la capturo i la poso”.

Reconstruir la memòria del Raval

Les fotografies recullen aspectes de la vida social d’un Raval a vegades molt llunyà en el temps, però d’altres encara recordat per alguns veïns. Roca recorda haver vist dones venent pa a les cantonades d’alguns carrers del barri. “La gent dirà, per què? Perquè era d’estraperlo, en una època de moltes mancances i aleshores això feia espavilar-se molt a la gent”.

La mostra es pot visitar fins al 30 de desembre a la part baixa del Centre Cívic Folch i Torres. L’exposició s’ha convertit en una cita anual obligada perquè ajuda a reconstruir la memòria del Raval.