El periodista i escriptor nord-americà Tom Wolfe ha mort aquest dilluns als 87 anys. Va ser un dels referents de l’anomenat nou periodisme, basat a explicar històries reals amb referències literàries i metàfores que donessin profunditat als fets i convertissin els protagonistes de les notícies en personatges de les seves cròniques i novel·les.

Tom Wolfe va néixer l’any 1931 a Virgínia i es va caracteritzar per ser un dels que va renovar i fer evolucionar el periodisme. Als anys 60 aquest canvi d’estil es va anomenar nou periodisme.

Wolfe va canviar els breus que donaven un tracte superficial a la notícia -aportant només la informació de les cinc W-, per altres notícies novel·lades en què els fets reals tenien aparença de ficticis i els protagonistes del que passava resultaven quasi personatges. Va escriure per a ‘The New York Herald’, l”Enquirer’ o ‘The Washington Post’ sense abandonar mai el rigor, però des del reportatge i la crònica que l’acostaven a la narrativa.

Va visitar Barcelona per presentar la novel·la ‘Bloody Mary’

Als 57 anys, Wolfe va fer el salt i es va convertir en novel·lista. Les seves obres més conegudes són ‘La foguera de les vanitats’, escrita l’any 1986, o ‘Bloody Miami’, novel·la que va venir a presentar a Barcelona.

Bloody Miami’ tracta sobre la vida dels immigrants un cop han arribat a Miami i s’hi han instal·lat, el que succeeix després de l’arribada a un nou país. 13 estades a la ciutat el van ajudar a perfilar els detalls de com és un indret governat per persones d’un altre país, que no parlen anglès. I encara va ser testimoni de noves onades migratòries de russos i haitians.