Jordi Sabates

(ACN) La discogràfica Picap ha confirmat aquest dimarts la mort als 73 anys del reconegut músic barceloní Jordi Sabatés. Artista polifacètic, Sabatés es va formar com a músic al Conservatori Superior de Música del Liceu i al llarg de la seva carrera va exercir de pianista, compositor i arranjador musical. Pocs gèneres es van resistir a Sabatés, des de la cançó d’autor o el jazz al rock, el lied, la música de cambra, la simfònica i també composicions per a cinema, teatre i contes infantils.

Músic i arranjador

Per les mans de Jordi Sabatés han passat les cançons d’artistes com Ovidi Montllor, Pau Riba o Maria del Mar Bonet. Va formar part als anys 60 del grup Om, liderat pel guitarrista Toti Soler, amb qui posteriorment va acabar compartint discos i creant un llenguatge musical particular que ha estat influència de diverses generacions de músics catalans pel que fa al jazz i la cançó d’autor.

També va participar en la gravació del cèlebre disc de Pau Riba ‘Dioptria’. I l’any 1974 va signar ‘Vampyria’, considerat com el “millor disc de la història del jazz català”, a duet amb Tete Montoliu, inèdit al piano elèctric.

Més tard, Jordi Sabatés va iniciar la seva carrera musical al grup Jarka, en què també tocava el seu germà Ricky Sabatés i del qual van sortir obres com ‘Ortodoxia’ (1971), ‘Ocells del més enllà’ (1975) i ‘Tot l’enyor de demà’ (1976).

El 1979, el duet amb Santi Arisa va ser qualificat amb cinc estrelles com una obra mestra per la revista especialitzada de jazz ‘Down Beat’. El 1983 va arribar ‘The ragtime dance’, un disc en solitari que va guanyar el Premi Nacional per Empreses Fonogràfiques, d’àmbit estatal.

Autor de més de 20 discos

Com a autor, Jordi Sabatés té una discografia de més de 20 títols, en què es combinen els treballs personals amb les col·laboracions a duet i amb bandes en diferents terrenys musicals.

Sabatés va seguir fent música i publicant àlbums fins fa pocs anys. Pel que fa al cinema, va dedicar discos a la figura de Nosferatu de la pel·lícula de Murnau (‘Nosferatu, hacia el vampiro’, 1992), en va fer per a un espectacle a Buster Keaton (‘Keatoniana. Un sueño de Buster Keaton’, 1997) i va posar música al cinema de Segundo de Chomón (‘Le piano magique’, 2011).

L’any 2008 va ser finalista dels Premis de la Música amb ‘A propósito de Bola de Nieve’, i el 2016 va arribar el seu darrer treball, ‘Maverick’, un disc en solitari que il·lustra el ventall de gèneres musicals que va cultivar el pianista barceloní.