Carulla

Aquest dimarts ha mort l’actriu Montserrat Carulla als 90 anys. Va debutar el 1959 al Teatre Romea amb l’obra ‘Soparem a casa’, de Josep Maria de Sagarra. Des d’aleshores ha tingut una llarga trajectòria al món del teatre, la televisió i el cinema. El 1995 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 1999 la Medalla d’Or al Mèrit Artístic. També va ser pregonera de la Mercè el 1999 amb la seva filla, Vicky Peña.

Montserrat Carulla va néixer a Barcelona el 19 de setembre del 1930. Va començar al teatre amateur i va completar la seva formació amb diversos cursos a l’Institut del Teatre al final dels anys 40. Després de debutar professionalment al Teatre Romea també va representar ‘El fiscal Recasens’ el 1961, una altra obra de Josep Maria de Sagarra. Va passar dues temporades a Madrid i el 1964 va tornar a Barcelona, on es va acabar convertint en una de les actrius més destacades de l’escena catalana. El 1998 va estrenar l’obra ‘La reina de bellesa de Leenane’ a La Villarroel acompanyada de la seva filla, Vicky Peña, interpretant també el paper de mare i filla sobre l’escenari.

A més del teatre, Carulla també va tenir una trajectòria destacada en el món de la televisió a partir dels anys 90, on va esdevenir un dels personatges més populars gràcies a sèries com ‘Secrets de família’, ‘El cor de la ciutat’, ‘Hospital Central’ o ‘La Riera’. Igualment, Carulla va iniciar-se al món del cinema el 1951 amb ‘Surcos’. També va participar en altres pel·lícules com ‘Companys, procés a Catalunya’, de Josep Maria Forn i Costa; ‘El vicari d’Olot’, de Ventura Pons; i ‘El orfanato’, de Juan Antonio Bayona. El 2013 va rebre el Premi Gaudí d’Honor per la seva trajectòria artística.

L’any 2014 es va acomiadar dels escenaris al mateix Teatre Romea amb l’obra ‘Iaia’, escrita pel seu fill, Roger Peña. El 2015 va publicar l’autobiografia ‘Bon cop de falç’, en què explica com va començar a treballar d’actriu llegint poemes a l’hospital als malalts.