Escolta aquesta notícia

La cuinera i artista Montse Guillén ha mort aquest dissabte als 79 anys a Barcelona. Guillén va portar la cuina catalana arreu del món, però un dels establiments que la va fer més reconeguda va ser el restaurant L’Internacional, que va obrir el 1984 a Nova York. Allà, juntament amb la seva parella i artista multidisciplinari, Antoni Miralda, es va convertir en un referent i va portar la cuina de tapes i alguns elements característics de la cuina catalana —com el pa amb tomàquet o el porró— al barri de Tribeca. L’establiment només va estar obert dos anys, però es va posar de moda i el van freqüentar artistes i personalitats de la cultura nord-americana, com Jean-Michel Basquiat o Andy Warhol, entre d’altres.

“Ha marxat una pionera de la cuina a Barcelona, Catalunya i Espanya“, ha lamentat la gastrònoma Núria Garcés, que ha comunicat el seu traspàs dient d’ella que era “una reina de les performances gastronòmiques, de la sala, dels sabors i dels somriures”.

La cuinera Montse Guillén va passar pel programa Bàsics, de betevé en què va recordar que en aquella època “la cuina era per homes, les dones només cuinaven a casa”.

Restaurants innovadors a Barcelona

A Barcelona, Montse Guillén va estar al capdavant de La Venta als anys 70, al Tibidabo, on va ser pionera a obrir la cuina al públic. També va obrir el seu propi restaurant MG Montse Guillén, al districte de Sarrià – Sant Gervasi. “Va introduir petits detalls que avui són habituals: per exemple, mentre la cuina es preparava, servia ous de guatlla per picar i alguns clients, que mai n’havien vist, se’ls menjaven amb closca! Fins que ella mateixa els explicava com fer-ho”, comenta Núria Garcés.

Ja als 2000 va posar en marxa la fundació privada FoodCultura, també acompanyada d’Antoni Miralda. Es tracta d’una entitat sense ànim de lucre dedicada a l’exploració culinària i situada al districte de Sant Martí.

La cuina de Barcelona, al món

La cuinera també ha estat molt vinculada a Miami, on havia obert diversos restaurants amb ànima creativa, com el Bigfish i Barcelona. També va obrir un restaurant al Japó, el Barna Crossing, tots aquests amb una trajectòria curta.

Comparteix a: