Josep Anton Codina

El director de teatre, dramaturg i professor Josep Anton Codina ha mort aquest dissabte als 88 anys, segons ha informat l’Ajuntament de Tarragona en un comunicat. El director, nascut a Barcelona, va rebre el 2018 el Premi Nacional de Cultura, com a reconeixement de la seva carrera artística.

Codina va ser una persona cabdal pel teatre independent català entre els anys seixanta i vuitanta. Des de molt jove va treballar de prop amb personalitats del teatre barceloní del moment com Maria Aurèlia Capmany i Ricard Salvat. De fet, va ser ajudant de direcció de muntatges destacats de la història del teatre, com Ronda de mort a Sinera (1965) o La bona persona de Sezuan (1966).  També va dirigir els seus primers muntatges, entre els quals destaca Balades del clam i la fam (1968) de Xavier Fàbregas, i va fundar amb Maria Aurèlia Capmany i Jaume Vidal Alcover, la Companyia Ca, Barret!.

Pel que fa a la vessant acadèmica, va ser un dels fundadors i director de l’Escola Municipal d’Art Dramàtic Josep Yxart de Tarragona i va participar en la fundació de l’Escola d’Actors de Barcelona. També va estar implicat en l’organització i programació del Festival de Teatre de Tarragona, entre el 1971 i 1983 i va ser director del Festival Grec durant dues temporades.