
(ACN/Redacció) El prestigiós fotògraf brasiler Sebastião Salgado ha mort als 81 anys, segons ha informat l’Institut Terra, creat pel mateix Salgado i Lélia Deluiz Wanick, la seva dona. L’última vegada que l’autor va apropar el seu art a Barcelona va ser al desembre del 2024 amb l’exposició “Amazônia”. Una mostra que contenia més de 200 fotografies de gran format i set pel·lícules que recollien el seu viatge al cor de la selva amazònica.
Fotògraf incansable al costat de la pobresa
Al llarg de la seva trajectòria, Salgado es va centrar a immortalitzar zones que patien fam i pobresa, els moviments migratoris, els desplaçats per la guerra o l’opressió, els treballadors, les comunitats indígenes, la naturalesa i la selva amazònica.
Des del 1973 va treballar com a reporter fotogràfic arreu del món per a agències com Sygma (1974), Gamma (1975) i Magnum (1979). Va realitzar reportatges de contingut social com ara Save the Children, Sahel: l’homme en détresse, Workers i Migrations, però posteriorment va diversificar els seus temes d’interès i es va centrar especialment en la natura (“Terra”, “Genesis”, “Aqua mater” i “Then and now”). L’any 1986 va publicar el llibre Otras Américas, en què es reflecteixen els seus anys de feina a Llatinoamèrica, que també es van reunir en una mostra.
Premis i reconeixements
La seva dedicació li va valdre nombrosos premis com el World Photo Press (1985), el premi Hasselblad (1989), The Common Wealth Award, For Mass Communication (1991), el premi Príncep d’Astúries de les arts (1998) i la Medalla de la Presidència de la República Italiana (2000), entre altres guardons.