Palau Sant Jordi
Foto: Vicente Zambrano

L’arquitecte japonès Arata Isozaki, creador del Palau Sant Jordi, ha mort aquest dijous a l’edat de 91 anys, segons ha informat el seu estudi. A més del Sant Jordi, Barcelona té altres mostres de l’obra de l’arquitecte japonès, com l’accés al CaixaForum i el parc d’oficines Districte 38, a la Zona Franca.

Arata Isozaki

Nascut a Oita, a l’illa de Kyushu, Isozaki es va criar en el Japó que havia quedat arrasat per la Segona Guerra Mundial. Va estudiar a la Universitat de Tòquio, on un dels seus professors va ser el conegut arquitecte Kenzo Tange. En finalitzar els estudis va treballar amb el seu mestre fins al 1963, quan va establir el seu propi despatx.

Els dissenys d’Isozaki s’han caracteritzat per combinar elements de la tradició japonesa amb elements occidentals, i per la introducció als seus edificis d’efectes visuals estructurals, realitzats amb tecnologia avançada, de manera que la imatge varia segons l’angle d’observació.

Accés al Centre Cultural “Caixafòrum”

Isozaki ha estat distingit amb nombrosos premis internacionals, entre els quals el Pritzker 2019, així com el de l’Associació d’Arquitectes del Japó, el del Reial Institut d’Arquitectes Britànics i el de l’Acadèmia Americana, entre altres. Actualment era professor visitant a Harvard, Yale i Columbia.

Premi Ciutat de Barcelona 1990

Arata Isozaki va ser guardonat l’any 1990 amb el Premi Ciutat de Barcelona en arquitectura i urbanisme, un guardó que s’atorga per una obra original o intervenció d’arquitectura i urbanisme inaugurada a la ciutat o l’àrea metropolitana durant l’any que s’atorga, en aquell cas, el Palau Sant Jordi.