Aina Moll

(ACN) La lingüista Aina Moll, primera directora general de Política Lingüística de la Generalitat, ha mort aquesta matinada de diumenge als 88 anys, segons ha pogut saber l’ACN.

Nascuda a Ciutadella (Menorca), la trajectòria d’Aina Moll s’ha caracteritzat per la defensa de la llengua i l’impuls de la normalització lingüística. Llicenciada en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona, va ampliar estudis a París, Estrasburg i Zuric. Entre els anys 1954 i 1961 va ser directora de la Biblioteca Raixa i del 1961 al 1995, catedràtica de francès de l’Institut Joan Alcover de Palma.

Aina Moll va col·laborar amb el seu pare, Francesc de Borja Moll, en la redacció dels dos darrers volums del ‘Diccionari català-valencià-balear’. Va fer enquestes dialectològiques per a l’Atles lingüístic de la península Ibèrica i, entre les seves, obres destaquen ‘La nostra llengua’ (1990) i ‘Francesc de B. Moll: la fidelitat tossuda’ (2004), una biografia sobre el seu pare.

Entre el 1980 i el 1988, Aina Moll va ser la primera directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. Des del 1993, a més, era membre numerari de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. L’any 1988 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i també el premi Marià Aguiló de l’IEC. La seva trajectòria en defensa de la llengua també li va valer el Ramon Llull del Govern Balear (1998) i el Ramon Trias Fargas de la Joventut Nacionalista de Catalunya (2011).

Aina Moll també va ser coordinadora d’àrea del Segon Congrés de la Llengua Catalana (1986) i sòcia fundadora de l’Obra Cultural Balear, que des del 2012 atorga un premi amb el seu nom. Entre els anys 1990 i 1995 va ser coordinadora de la Campanya Interinstitucional de Normalització Lingüística de les illes Balears. També va ser assessora lingüística del govern balear presidit per Cristòfol Soler (1995), un càrrec del qual va dimitir quan Jaume Matas va pujar a la presidència de les illes.