Aquest espai es convertirà en l'Esplanada dels Museus. La zona vol ser una àrea de referència com ho és, per exemple, l'illa dels museus de Berlín. L'eix vertebrador en serà el MNAC, un museu que necessita nous espais. També en formaran part el CaixaForum, la Fundació Mies Van der Rohe i dos dels pavellons que fins ara gestionava Fira de Barcelona, el d'Alfons XIII el de Victòria Eugènia. El fet que la majoria de congressos de la Fira de Barcelona s'hagin traslladat al recinte de Gran Via permetrà redefinir els usos d'aquests palaus de Montjuïc. Segons el conveni signat avui, els dos que queden més a prop del MNAC es destinaran a finalitats museístiques. L'Ajuntament ha encarregat una anàlisi de l'entorn a l'arquitecte Josep Lluís Mateo per fer-hi una reordenació urbanística. Un dels objectius principals és acostar el MNAC a la ciutat. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "És un acord d'inici per convertir això en un eix cultural important. Jo crec que això és molt important. Dius: 'quant temps es tardarà? Com es farà?'. És una voluntat d'intencions de treballar en aquest sentit, d'estudiar-ho, buscar les fórmules que ho facin possible." El conveni preveu que els diversos centres treballin de manera coordinada en aspectes com la programació o la projecció internacional. També es deixa la porta oberta a la instal·lació de nous museus a la zona.

Barcelona tindrà un gran complex museístic a Montjuïc. L’Ajuntament, la Generalitat, el MNAC, La Caixa i la Fira han pactat unir esforços per crear l’Esplanada dels Museus. El projecte vol agrupar l’oferta cultural del MNAC, el CaixaForum i la Fundació Mies van der Rohe. També s’hi volen afegir els pavellons d’Alfons XIII i Victòria Eugènia del recinte firal reconvertits en sales d’exposicions.

L’objectiu és que tots aquests equipaments culturals es gestionin d’una manera coordinada, sobretot pel que fa a la programació, la comercialització i la projecció internacional. L’àrea museística vol competir amb l’illa dels museus de Berlín i el barri dels museus de Viena.

El complex cultural comprendrà des de les avingudes de Rius i Taulet i Francesc Ferrer i Guàrdia fins al Palau Nacional, incloent-hi l’avinguda de la Reina Maria Cristina, i els voltants de la Font Màgica. La futura Esplanada dels Museus aprofita la localització tan propera dels museus de Montjuïc però, a més, es durà a terme una ordenació urbanística a la zona.

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha matisat que l’Esplanada dels Museus és, ara per ara, un projecte que es materialitzarà quan es disposi de recursos econòmics. Trias ha afegit que encara es desconeixen quins costos comportarà.