L’obra de Carles Ferrater ha estat guardonada amb nombrosos premis i exposada a mostres col·lectives d’arquitectura de tot el món. Un dels darrers ha estat el Premi Ciutat de Barcelona d’arquitectura i urbanisme, que li han atorgat conjuntament amb la seva filla Lucía Ferrater, per l’edifici de la Llotja de Pescadors. En una entrevista al betevé directe, els arquitectes han reconegut que aquest guardó els ha fet especial il·lusió per ser un premi compartit.
El projecte de la nova llotja va començar el 2010 i es va presentar una primera versió el 2012, però no s’ha executat fins al 2024. La Lucía Ferrater explica que és normal que alguns projectes s’allarguin en el temps, però que aquest ha estat especialment complicat i que es va desencallar gràcies a la Copa Amèrica. “L’edifici antic de la llotja estava al bell mig del Port Vell, i les bases de les embarcacions dels equips estaven al voltant. Era un edifici molt visible i des del Port van dir que s’havia de fer”, explica l’arquitecta.
Montjuïc, l’assignatura pendent de Barcelona
Quan han estat preguntats sobre cap a on ha d’anar arquitectònicament Barcelona, Ferrater ho té clar: “L’assignatura pendent de Barcelona és la muntanya de Montjuïc, està infrautilitzada perquè no arriba el metro, llavors la muntanya s’activaria molt més, perquè té equipaments molt importants”.
Els arquitectes reconeixen que Barcelona “està molt construïda, tot el terreny que tenia ja s’ha edificat”. Per això la Lucía creu que s’ha de mirar cap a l’àrea metropolitana,” la connexió amb la Barcelona metropolitana és molt important, falta més pensament metropolità, i més connexió, estem mal connectats”, assegura. Carles Ferrater també aposta “per un gran projecte de rehabilitació d’edificis, s’han de posar molts al dia i transformar edificis com els de la Fira“.
Precisament aquesta mateixa setmana s’han presentat els projectes de reforma del recinte firal de Montjuïc que canviaran les instal·lacions actuals.
