joan ollé

(ACN) El món del teatre ha lamentat aquest dimarts a la tarda la pèrdua als 66 anys del dramaturg Joan Ollé, víctima d’un infart. Institucions com el Teatre Lliure o el TNC, o companyies com Dagoll Dagom, de la qual va ser fundador, han recordat la figura de l’autor, esquitxada darrerament per les acusacions d’assetjament que el van obligar a abandonar l’Institut del Teatre, per bé que ell sempre es va declarar innocent i que el cas es va arxivar.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, també s’ha fet ressò del traspàs: “Ens deixa a la memòria una gran quantitat de bons espectacles teatrals. Una trajectòria qüestionada per les acusacions d’assetjament sexual i abús, que ens fan reflexionar sobre com volem que s’utilitzi el poder”.

Des del Festival Temporada Alta han recordat que Ollé era un “director habitual” del certamen, amb una dotzena de participacions amb obres com ‘La mort i la primavera‘ (2019), ‘El quadern gris‘ (2009), ‘Coral Romput‘ (2007) o ‘La plaça del Diamant‘ (2004).

El Festival de Peralada ha lamentat també a Twitter la mort i ha recordat que Ollé va ser el responsable, al costat del músic Jordi Savall, de l’espectacle ‘Cròniques‘, que va obrir la dissetena edició del certamen. La piulada clou amb un “Descansa en pau, Joan“.

També se n’ha fet ressò la productora teatral Bitò, a la qual Ollé era un “habitual”. Va dirigir una desena de les seves produccions, com ‘Así que pasen cinco años‘ (1998), ‘Fedra‘ (2002), ‘Soldados de Salamina‘ (2007) o ‘La plaza del Diamante‘ (2015).

A l’SGAE Catalunya s’han mostrat “commocionats” per la noticia de la mort d’Ollé, de la qual era soci. “Lamentem profundament la pèrdua d’un dels dramaturgs i lletristes referents al nostre país”, ha escrit l’entitat a Twitter.

Escriptors com Enric Gomà o Josep Maria Fonalleras o artistes com l’actriu Sílvia Marsó també han lamentat la pèrdua d’Ollé, així com la productora de cinema i presidenta de l’Ateneu Barcelonès, Isona Passola, que ha afirmat: “El teatre català en perd un dels grans. Ens acaba de deixar el poeta i director de teatre, Joan Ollé!”.