La moixiganga consisteix en un conjunt de balls que representen les escenes o misteris de la passió de Crist, sovint amb la construcció de torres humanes de poca alçària. De fet, aquesta dansa és considerada per alguns historiadors com l’origen comú de la muixeranga i els castells.

L’acte, emmarcat dins el programa de les Festes de Santa Eulàlia, ha servit d’estrena per a la Moixiganga de Barcelona, una entitat del Clot presentada el passat 20 de novembre amb l’objectiu de fer entre tres i cinc actuacions l’any d’aquesta dansa tradicional. Aquesta nova colla de moixigangues, que s’incorpora a les prop de sis que hi ha actualment a Catalunya, s’ha proposat innovar amb la música, afegint-hi gralles, i en el tipus de figures representades, dotant-les de moviment. A més, el vestuari de l’entitat incorpora motius gaudinians en honor a la ciutat.

Les colles de moixiganga de Vilafranca del Penedès i de Valls també han participat de l’estrena d’aquesta nova entitat barcelonina, amb una cercavila des de la Catedral fins a la plaça de Sant Jaume, on les tres colles hi han fet una actuació.