El ritual de preparació és molt similar al dels castellers, però la posada en escena és diferent. Des fa unes setmanes aquestes 15 persones han engegat la moixiganga de Barcelona. PERE ROVIRA, president de la moixiganga de Barcelona "La moixiganga era una ball de contrapàs que es feia a l'interior de les esglésies. Al final, va esdevenir en fer els diferents misteris de la passió de Crist." L'origen d'aquest entremès és incert. Algunes fonts expliquen que les primeres moixigangues se celebraven per Carnestoltes. Però en altres punts del territori català, és una representació de caràcter religiós. La colla de Barcelona es decanta per aquest segon vessant, però amb una estructura flexible. JAUME ORTÍ, cap de colla de la moixiganga de Barcelona "Cada figura representa una escena de la passió de Crist, en el més estricte sentit religiós. El que passa és que aquí també intervé d'una banda, el que és més clàssic i ortodox, que és fer-ho com ho fan les altres colles, o inspirar-se en allò que fan les altres colles de moixiganga. O bé, per part nostre, aportar el que ja tenim d'experiència en el món dels castells i de falcons per donar-li una mica més d'imaginació a aquestes figures. Sense que perdin el seu significat, sense que perdin la seva plasticitat, però fer-les una miqueta més vistoses i, fins i tot, dotar-les de moviment." PERE ROVIRA, president de la Moixiganga de Barcelona "Ja fa anys que tenim intenció de fer la Moixiganga de Barcelona. L'esperit és d'anar incorporant diferents entremesos que a Barcelona no existeixen, com de les festes majors típiques de Catalunya. Després poden sorgir el ball de gitanes, el ball de panderos, el ball pla. Hi han moltíssims balls per anar incorporant a la festa major de Barcelona." L'estrena de la moixiganga arribarà abans de la festa major de la ciutat. Volen fer la primera representació en públic el 8 de febrer, coincidint amb Santa Eulàlia.

La moixiganga és la representació de diverses figures que simbolitzen escenes de la passió de Crist. L’origen de l’entremès és incert. Hi ha fonts que afirmen que les primeres moixigangues se celebraven per Carnestoltes. D’altres, en canvi, indiquen que la representació era de caire més religiós, com en altres punts del territori català. En tot cas, era un ball de contrapàs que es feia a l’interior de les esglésies.

El president de la nova colla de moixiganga de Barcelona, Pere Rovira, diu que fa anys que hi havia la intenció de formar-la i recuperar el ball. De fet, les 15 persones que ho han fet també volen anar incorporant diferents entremesos que a Barcelona no existeixen, però sí a les festes majors més tradicionals de Catalunya, com ara el ball de gitanes, el ball de panderos o el ball pla.

Però l’estrena de la moixiganga de Barcelona arribarà abans de la festa major de la ciutat, al setembre: volen fer la primera representació en públic el dia de Santa Eulàlia.