Amb l’exposició “Feliu Elias. La realitat com a obsessió”, el MNAC descobreix la personalitat polièdrica de Feliu Elias (Barcelona, 1878-1948). Va ser pintor, dibuixant humorístic, i historiador i crític d’art. Era Feliu Elias quan pintava, Apa quan dibuixava i Joan Sacs quan teoritzava, no sense polèmica, sobre art. Va crear més de 3.000 obres entre dibuixos, cartells, llibres i pintures, de les quals s’exposa una selecció.

El títol de la mostra reflecteix l’interès per l’art realista del personatge. Com detalla una de les comissàries, Mariàngels Fondevila, “a través d’escrits i manifestos diversos va defensar el realisme i la realitat com a font inesgotable de poesia i inspiració. Va ser crític amb els moviments posteriors a l’impressionisme, als quals qualificava d’antipictòrics perquè posaven en parell l’ofici”.

Joan Sacs i Apa

Aquest vessant de crític de l’art es pot resseguir en un dels àmbits de l’exposició, ‘Joan Sacs, connexions & col·lisions‘, on s’exhibeixen llibres i escrits però també obra d’artistes que ell criticava, com Joan Miró o Salvador Dalí.

‘Sentint música wagneriana’ (a l’any 1890)

Però el primer apartat que troba el visitant és ‘Apa, una mirada incisiva’, amb cartells i dibuixos apareguts en diverses publicacions humorístiques amb què va col·laborar, com ‘¡Cu-Cut!‘, ‘L’Esquella de la Torratxa‘ o ‘Papitu‘, que ell mateix va fundar el 1908. “Va ser un humorista àcid i irreverent. Era demolidor amb els estaments clerical i militar”, afirma Fondevila.

‘Avantsala’, 1932

L’àmbit pictòric du per títol ‘Feliu Elias, el pintor de la vida aturada’, en què es palesa el seu gust per pintar natures mortes i tota mena d’objectes, que sovint col·leccionava, com vidres i porcellanes. Alguns d’aquests objectes es poden veure a la mostra fins al 10 d’abril del 2023.