Sant Jaume ja és plaça de 10 després de l’actuació dels Minyons, la millor que s’ha vist per a la Mercè amb tres castells de gamma extra. Els de la camisa malva han arrencat primera ronda amb un 3d10fm que situa Barcelona com la vuitena ciutat catalana en què s’han vist castells de 10. El 2001, els Minyons ja van intentar fer aquest castell durant la Mercè, però no ho van aconseguir i no ha estat fins aquest 2016 que ho han tornat a provar i, en aquesta ocasió, amb èxit.

La diada també ha estat profitosa per als Castellers de Barcelona, que han completat la tripleta vilafranquina amb un 3d9f, 4d9f i 4d8a. La primera construcció ja la van intentar dissabte durant la jornada de colles locals, però no se’n van sortir.

Per la seva banda, la Colla Jove Xiquets de Valls ha patit dues caigudes. En primera ronda, han apostat per un 5d9f que, tot just carregat, ha fet llenya. Abans dels pilars ha arribat el segon ensurt, quan els de Valls han intentat la torre de nou amb folre i manilles, però s’han quedat a mig camí i el castell s’ha ensorrat.

Taula de castells i pilars

Castellers de Barcelona: 3d9f, 4d9f, 4d8a, P6.

Minyons de Terrassa: 3d10fm, 5d9f, 2d9fm, P7f.

Colla Jove Xiquets de Valls: 5d9f-c, 3d9f, 2d9fm caigut.