Un miler de persones, de cinquanta entitats diferents, han participat aquest dissabte en la desfilada de l’any nou xinès. La celebració ha omplert el Parc de l’Estació de Nord, i ha seguit amb una desfilada que ha recorregut els carrers adjacents fins acabar a l’Arc de Triomf. Han volgut celebrar l’any del gall, que segons la tradició, representa un any de feina i de llevar-se d’hora. Entre els participants, molts xinesos que van arribar al país fa dècades, acompanyats dels seus fills, ja nascuts i escolaritzats a Catalunya; però també persones occidentals que hi han participat activament. És el cas de la Pilar Fabón, que amb un grup d’amigues, ha participat de la desfilada “convidada per un amic xinès, amb qui sovint anem a caminar durant el temps lliure“.

Una celebració com la d’aquest dissabte ha necessitat coordinació. Se n’ha encarregat la Shufen Chen, que des de primera hora del matí ha anat de corcoll. Explica que “és molt difícil coordinar-ho tot“, però assenyala que “amb voluntat tot surt bé“. Que la rua surti bé també depèn de la feina que fan cadascuna de les entitats que hi participen, algunes de les quals, fa sis mesos que preparaven la jornada.

El Cònsol General de la Xina a Barcelona, Tang Heng, ha destacat que aquesta festa “és tan important per a nosaltres com ho és el Nadal per a occident“. Per als xinesos que viuen fora del seu país, la celebració serveix per mantenir la seva  tradició tot i la llunyania. I és que segons dades del consolat, el 43 % dels xinesos que viuen a Catalunya ho fa a Barcelona: “Tenim 70.000 ciutadans xinesos vivint a Catalunya, i d’ells, 30.000 viuen a la ciutat“, detalla Heng.