Mia Couto

L’escriptor moçambiquès Mia Couto farà el pregó de Sant Jordi 2019 al Saló de Cent de l’Ajuntament. Així ho ha anunciat l’Institut de Cultura del consistori. Couto és un escriptor originari de Moçambic que actualment viu a la capital, Maputo, una ciutat prioritària en la Cooperació Internacional de Barcelona. És l’autor moçambiquès més traduït i un dels literaris més rellevants en llengua portuguesa. Les seves obres s’han publicat a més de 30 països i en diversos idiomes, com anglès, francès i català.

La seva trajectòria literària és molt àmplia. La seva obra es caracteritza per una prosa poètica i lírica que barreja el realisme amb el mite i la llegenda. A Catalunya, les seves darreres obres publicades són ‘La confessió de la lleona’ (2016), ‘Terra somnàmbula’ (2018), ‘El último vuelo del flamenco’ (2018) i ‘Trilogía de Mozambique’ (2018). La seva qualitat ha estat comparada amb autors com Gabriel García Márquez o Jorge Amado.

Les seves obres l’han portat a guanyar prestigiosos premis del món literari, com el Prémio Vergílio Ferreira (1999), el premi Camões (2013) o el Neustadt International Prize for Literature (2014), entre altres guardons.

Pregó de Sant Jordi: què és?

Des del 2003, Barcelona dona la benvinguda oficial a la diada de Sant Jordi amb un tradicional pregó. La lectura es fa al Saló de Cent i tradicionalment el fa un escriptor o escriptora amb reconeixement internacional. Durant la celebració del pregó, l’artista conversa amb un presentador-entrevistador sobre el valor de la lectura i també sobre la seva obra.

El primer pregó va anar a càrrec de l’escriptor argentí Quino. Des d’aleshores han estat pregoners autors com José Saramago, José Luis Sampedro, Donna Leon i Yasmina Reza. La novel·lista Almudena Grandes ha estat l’última pregonera de Sant Jordi.