Des de fa 23 anys, l’Obra Social La Caixa impulsava cada Nadal el “Messies” participatiu amb més de 400 cantaires i gran èxit de públic. Aquest any, però, han decidit no continuar amb el projecte, fet que ha provocat malestar entre els més assidus.

Són molts els cantaires que s’hi apuntaven cada any i s’han sentit orfes després de la negativa de l’Obra Social La Caixa a continuar. Per aquest motiu, un grup ha decidit crear l’Associació Messies Participatiu Barcelona  que serà l’encarregada, a partir d’ara, de portar a escena aquest projecte musical.

L’associació es va constituir el mes de maig i des de llavors no han parat de treballar per fer realitat un any més aquest concert. Cal tenir en compte que per un projecte d’aquesta envergadura hi actuaran 450 cantaires, a més de la Coral Cantiga i l’Orquestra de Granollers, es necessita un pressupost de 65.000 euros. Per tant, no era fàcil, però amb l’ajuda de moltes complicitats, ara ja poden anunciar que serà una realitat el 27 de desembre i que tindrà lloc a l’Auditori.

Crítiques a la falta de comunicació

Malgrat que el projecte, modèlic a Europa, finalment podrà tirar endavant, des de l’associació es queixen que no han rebut cap explicació per part de l’Obra Social La Caixa i que no entenen la decisió. “Hi ha molta gent fidel al projecte. Com que no vam rebre el full per apuntar-nos de cada any, vam preguntar què passava” explica Joana Uribe, portaveu de l’Associació Messies Participatiu Barcelona. En aquest sentit, Uribe considera de “possible error” la decisió de l’entitat financera.

La resposta que van rebre és la mateixa que dona públicament l’Obra Social La Caixa: “Després de tants anys d’organitzar el projecte, creiem que la societat ja el podia assumir. Ja havíem fet el paper que creiem que havíem de tenir: impulsar iniciatives pioneres fins a consolidar-les per apostar per nous projectes”. Afirmen que és el mateix que van fer en el seu dia amb el programa de Biblioteques o l’Escola d’Infermeria.

Més de 50 hores d’assaig i solistes d’alt nivell

Des de l’associació, no acaben d’entendre la decisió. I és que veuen com Barcelona és l’únic lloc on la societat s’ha de fer càrrec, a partir d’ara, del projecte. L’Obra Social La Caixa continua impulsant el projecte a 11 ciutats espanyoles, com Madrid o Bilbao. Però, ara tenen totes les energies enfocades a continuar endavant i fer-ho amb la màxima professionalitat possible. Comptaran amb professionals com el director Edmond Colomer, qui va ser l’encarregat de dirigir el primer “Messies” participatiu de La Caixa, o cantants de renom com Josep Ramon Olivé o Roger Padullés, encarregats de la part solista. “Hem fet proves de veu als nous cantaires i farem més de 50 hores d’assaigs”, ha explicat Joana Uribe, qui ha volgut destacar la col·laboració de moltes entitats, a la vegada que ha agraït a l’Auditori que apostessin per un projecte com el seu.