L’Observatori de Dades Culturals de l’ICUB ha creat una eina per fer seguiment de la recuperació de l’activitat cultural de la ciutat. Es tracta d’un apartat de dades de la covid-19 i un dels primers sectors analitzats ha estat el dels museus, que han patit les conseqüències de la falta de visitants durant la pandèmia. També s’hi recullen dades de l’activitat dels centres de proximitat com ara biblioteques i centres cívics.

Segons les xifres recollides des del gener del 2021, aquesta setmana (la número 26) ha estat la primera en què els visitants estrangers als museus de Barcelona han superat els locals. Mentre que al febrer els estrangers representaven únicament un 3 % dels visitants, aquesta setmana han arribat al 47 %.

Aquestes dades han estat recollides en diversos museus que formen part de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), com El Born CCM, el Castell de Montjuïc, el Museu del Disseny, el MUHBA Plaça del Rei, el Monestir de Pedralbes, el Museu Picasso i el Museu de la Música, entre d’altres.

Altres espais, però, expliquen que el visitant de fora de Catalunya, o Espanya, encara és molt minoritari. És el cas, per exemple, del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) o La Pedrera, que afirmen que els barcelonins i catalans encara tenen més presència. El MNAC explica que en les darreres setmanes s’ha notat un augment del públic internacional, però insisteix que els visitants són eminentment catalans.