Com mana la tradició, la Flama del Canigó arribarà a la ciutat el 23 de juny. Es tracta d’un esdeveniment que Barcelona celebra des de fa més de 50 anys. Aquest foc s’encén al massís del Canigó, a la Catalunya del Nord, i recorre els països on es parla el català per encendre les fogueres de centenars de poblacions. La festa s’iniciarà a la plaça de Sant Jaume a les 17 hores amb els balls dels Gegants de la Ciutat i l’Àliga. Més tard, a les 18.30 hores, està previst que arribi la flama. I com és habitual es llegirà el missatge de la Flama del Canigó, que enguany l’ha escrit el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que actualment està empresonat. Serà a les 19 hores quan diferents persones recolliran el foc del Canigó que haurà d’encendre les diferents fogueres repartides per la ciutat.

Tots els districtes tindran fogueres

Segons el programa de les festes de Sant Joan que ha elaborat l’Ajuntament, s’han registrat 33 fogueres, sis més que l’any passat, i també una seixantena de revetlles. De fogueres se n’han programat a tots els districtes de la ciutat.

Una revetlla que no permet petards

Una de les curiositats és la revetlla que es farà a la plaça que hi ha al davant del Mercat del Guinardó. Serà una revetlla en què no estan autoritzats els petards, com l’any passat. El president del Mercat del Guinardó, Lluís Oliveres, ha assegurat que no volen que es llencin petards perquè hi ha moltes famílies amb nens petits. “Els petards sabem on s’encenen, però no on exploten”, ha dit Oliveres. Segons l’organització, és una decisió que es pren per garantir seguretat i també per evitar el soroll. En canvi, sí que permet que els nens juguin amb les bengales. El 2017 es va celebrar la primera revetlla en aquest espai i va ser “un èxit”. Hi van participar 400 persones. Enguany la festa s’iniciarà al vespre i s’allargarà fins a la una de la matinada. Consulteu aquest enllaç per veure tota la programació que es farà a la ciutat.

Gaudir de la revetlla d’una forma segura

Com que la nit de Sant Joan és plena de fogueres i es llencen molts petards, l’Ajuntament ha publicat alguns consells per evitar accidents durant la revetlla.

Sobre petards:

 • Es recomana no guardar cap article pirotècnic a les butxaques
 • Està prohibit llençar coets o qualsevol petard a una distància inferior a 500 metres del bosc
 • Els articles pirotècnics s’han de comprar a les botigues autoritzades
 • Els petards s’han d’encendre seguint les instruccions

Consells a la llar:

 • Tancar finestres i balcons per evitar que entri un coet a casa. Això podria provoca un incendi a l’interior de la llar
 • No deixar roba estesa als balcons, terrasses, ni terrats
 • Plegar els tendals de terrasses i balcons
 • No es pot llençar un petard a l’interior de casa

Les fogueres:

 • S’han de situar a més de 15 metres de distància de façanes i de cotxes. Mai sota línies elèctriques o telefòniques
 • S’ha de garantir un espai suficient perquè els serveis d’emergències arribin a la zona on es fa la foguera
 • La foguera s’ha de fer a sobre d’un gruix important de terra i sorra
 • Els qui vulguin fer-ne una hauran de demanar abans permís a l’Ajuntament perquè l’autoritzi