El Mercat de les Flors acull, entre el 26 de desembre i el 10 de gener, la quarta edició del Circ d’Ara Mateix, cicle que hauria d’haver tingut lloc a l’abril, però va haver de ser ajornat per la pandèmia.

S’ha consolidat com una esdeveniment biennal, en què es mostra un ampli ventall del circ contemporani fet a casa nostra. Inclou set propostes, sis de les quals catalanes. La única que no ho és, la de Cirk Vost (França), s’instal·la en una gran carpa a la plaça de Margarida Xirgu.

‘Hurt me tender’, de Cirk Vost

Els organitzadors del cicle destaquen el gran esforç logístic que ha suposat dur a Barcelona un espectacle de trapezi volant de gran format com ‘Hurt me tender’. La companyia viatja amb tres camions i el muntatge de l’estructura dura quatre dies.

Cirk Vost es va formar fa 13 anys per mantenir viva una disciplina que perillava. “A França hi ha només una altra companyia que treballi les acrobàcies aèries amb una estructura d’aquestes dimensions”, assenyala Benoît Belleville, un dels cofundadors de Cirk Vost.

Tot i l’espectacularitat del muntatge, ‘Hurt me tender’ no és el típic joc circense centrat en el “més difícil encara”. “Reflecteix una mica el moment en què vivim, dur i tan mancat de tendresa. Però tampoc expliquem una història… apel·lem a les emocions”, comenta Belleville. Per fer-ho incorporen elements de teatralitat, dansa i música en viu.

El circ com a llenguatge propi

Circ d’Ara Mateix vol ser un aparador de la diversitat de creacions d’autoria que està sorgint a casa nostra. A l’Ovidi Montllor, per exemple, es pot veure ‘Random’, de Pablo Molina i Joel Martí. Segons Johnny Torres, director de La Central del Circ, implicada en la organització, “hi ha contorsió i equilibris, però sobretot un humor molt fi i interacció amb el públic”.

També fan funcions ‘Flou Papagayo’, de Mumusic Circus, espectacle de vocació familiar; ‘Envà’, d’Amer i Africa, amb equilibris amb bales de palla; ‘5.100 m/s’, en què la companyia de Joan Català treballa amb el ferro; ‘…i les idees volen’, d’Animal Religion, i ‘Gender‘, d’alumnes i exalumnes del Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel.