El festival Sala Montjuïc celebra aquest any el 15è aniversari. Un llarg recorregut en què s’han programat 196 pel·lícules, 111 curts, 193 concerts. La mostra ha congregat una xifra global de 420.000 espectadors que han ocupat la gespa del fossat de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc. Moltes de les sessions han reunit fins a 2.000 persones alhora, sense que s’hi hagi produït mai “cap queixa veïnal, cap incident ni cap aldarull”. Aquest és un dels arguments dels organitzadors per defensar una proposta que enguany es veurà retallada de 16 a només 12 sessions i que consideren un “èxit incontestable de públic i de civisme”.

“No és una tragèdia, no ens fan fora ni prohibeixen l’activitat”, admeten els organitzadors, però viuen amb “impotència i decepció” els efectes que els causa la normativa de la Generalitat que regula les activitats en espais verds i que només permet 12 activitats per promotor cada any. “En altres ciutats europees no passa el mateix. A París hi ha el festival de Cinéma en plein air, que programa més de 30 pel·lícules cada estiu al Parc de la Villette. El cas és que a una altra activitat organitzada en espais verds de la muntanya de Montjuïc, com és el Piknic Electronik, se li va denegar una ampliació de la programació l’any passat per adequar-la a la mateixa normativa.

El col·lectiu que organitza i gestiona la mostra de cinema ha obert converses amb l’Institut de Cultura de Barcelona i el districte de Sants-Montjuïc per buscar “solucions jurídiques i legals” per aturar una decisió que, segons ells, afecta “la riquesa de la vida cultural de la ciutat”. Però de moment, segons diuen, les administracions “no se n’han sortit”.