La primera edició del Memòria Viva, que s’ha de celebrar entre el 13 i el 19 d’octubre, té com a objectiu treure al carrer la cultura popular de la ciutat, que moltes vegades ha estat oblidada, perquè ens ajudi a transformar el present i pensar el futur.

La festa de la memòria

La festa grossa de Memòria Viva serà el dissabte 19 d’octubre a la plaça Comercial, just davant d’El Born Centre de Cultura i Memòria, i es vol que, a través del ball, la música, la costura i el menjar, la cultura acabi ocupant l’espai públic. S’ha previst durant tot el dia que els nens puguin jugar a la plaça amb un seguit de materials que volen fomentar el joc a l’aire lliure. La cuina també hi tindrà un paper important i es convidarà la gent a cuinar per socialitzar entre tots i parlar sobre temes com la producció, el consum i la preparació dels aliments. La memòria es podrà compartir gràcies, per exemple, a la feina de les arpilleres, que plasmen capítols de la història oral que van escoltant en el seu entorn en sacs de tela i en brodats fets amb peces de roba.

detall d'un arpill

 

Tot plegat acabarà amb una festa coneguda com la Revetlla Memorable, en què es ballarà amb la música de les diferents comunitats musicals de la ciutat.

Activitats memorables

De les moltes activitats que podreu fer en aquesta setmana de la Memòria Viva us en volem destacar algunes:

El diumenge 13 d’octubre, a les 10 h i des de l’estació de Torre de Baró, es farà un itinerari pel rec Comtal. Es tracta de l’estructura hidràulica que va marcar la vida dels barcelonins fins al segle XIX i es parlarà de com l’aigua configurava les relacions socials de l’època. El mateix diumenge, a les 12.30 h, teniu una cita al moll dels Pescadors i el Mercat de la Barceloneta, a la plaça del Poeta Boscà. Aquí s’explorarà la memòria de les dones de la Barceloneta a través de la cuina, els sabors i els menjars per acabar amb un vermut popular a la plaça.

Memòria Viva la formen diferents entitats que es troben aplegades dins de la Xarxa de Comunitats de Memòria. En aquesta primera edició de la festa es vol donar especial protagonisme als immigrants, les dones i el poble gitano. En aquest sentit el dimecres 16 d’octubre s’organitzarà la ruta de la Jamància, un dels darrers tumults que es van produir en la Barcelona de finals del segle XIX i que va tenir com a protagonista la població gitana de Barcelona. Podeu consultar-ne totes les activitats en aquest web.