Després de tres anys ocults rere una protecció de seguretat, els quatre sols tornen, avui, a brillar entre columnes al Parc Güell. Són obra de Josep Maria Jujol i simbolitzen les quatre estacions: primavera, estiu, tardor i hivern. Ara bé, el seu segle d'història ha passat factura al trencadís, fins al punt de provocar algun despreniment. Per això, s'han hagut de restaurar. En primer lloc va caldre dividir cada un dels medallons en 24 parts per garantir-ne la conservació. Així, de mica en mica es van anar extraient els fragments. Un cop enretirats, l'equip de restauració va reforçar les xarxes del sostre que serveixen de suport al trencadís. La tasca més minuciosa, però, es feia mentrestant al laboratori: allà les peces es van netejar i restaurar. Una feina que, a més, ha permès classificar tots els materials que es van utilitzar per fer el mosaic: des de peus de copes, a taps d'ampolla passant per ampolletes de perfum com aquesta. L'últim pas va ser recol·locar els fragments dels medallons en la seva localització original. Aquesta restauració és una de les actuacions que l'Ajuntament està fent al parc per garantir el manteniment i fer millores als accessos per un valor total de més de 10 milions d'euros. Els treballs s'han finançat a través de l'entrada que han de pagar els visitants per accedir a la part monumental del recinte. JAUME COLLBONI, segon tinent d'alcalde S'està fent alhora que es regula l'accés. Des de fa 4 anys l'accés és regulat i ha permès passar de 9 a 2,7 milions de visitants. Això ha redundat en els ingressos, que ens permeten dur a terme actuacions en el patrimoni de la ciutat. En aquest cas al Parc Güell. A partir de l'octubre es farà una de les tasques de manteniment més ambicioses al parc. Es retirarà tota la sorra de la plaça de la Natura per impermeabilitzar el sòl i evitar filtracions, alhora que es restaurarà el trencadís exterior dels bancs.
Les tasques de rehabilitació van començar el 2013, quan es van detectar despreniments que van obligar a tenir els medallons tapats. L’encarregada de dur a terme els treballs ha estat l’empresa Barcelona Serveis Municipals (B:SM), que ha realitzat tasques per dues vies. D’una banda, s’han reforçat les estructures on se sostenen els medallons amb xarxes especials d’acer inoxidable.
També s’han restaurat els fragments de vidre que componen els quatre sols de la Sala Hipòstila. Els operaris de B:SM els han netejat i els han adequat per poder-los acoblar als nous suports. Aquests treballs han permès estudiar els materials amb què treballava el col·laborador d’Antoni Gaudí, Josep Maria Jujol: peus de copes, taps d’ampolles de licor, flascons de perfum i servidores de vidre tallat.
També ha participat en el procés de restauració el Laboratori de Materials de la Universitat Politècnica de Catalunya, que ha garantit que es mantinguessin les propietats visuals dels trencadissos. L’actuació ha tingut un cost de 284.350 euros i forma part d’un seguit de 10 mesures per millorar el manteniment i les zones d’accés al parc. El segon tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha vinculat les actuacions amb l’entrada regulada i de pagament al parc; ha afirmat que es tracta d’un exemple “d’èxit”, ja que permet fer inversions per potenciar la cultura de la ciutat.