El 4 Gats va obrir portes un 12 de juny del 1897. El fundador, Pere Romeu, es va inspirar en els locals de cabaret parisencs i va rebre l’ajuda econòmica d’amics com Ramon Casas o Santiago Rusiñol.

El 4 Gats es va convertir ràpidament en un punt de trobada de la bohèmia barcelonina. Pel local hi van passar figures com un jove Picasso, Rubén Darío, Isaac Albéniz, Enric Granados, Antoni Gaudí, Ricard Opisso o els socis del fundador, Pere Romeu, Ramon Casas i Santiago Rusiñol. A causa de la mala gestió de Romeu, però, el local va tancar portes el 1903. Situat a l’edifici Can Martí de Puig i Cadafalch, l’espai es va convertir en la seu del Cercle Artístic de Sant Lluc fins que va començar la Guerra Civil. No va ser fins als anys 70 que el 4 Gats va tornar a revifar com a restaurant. El 1991, sota la direcció de Josep M. Ferré, el restaurant es va renovar.

L’Ajuntament ha atorgat la Medalla d’Or al Mèrit Cívic, que ha recollit Josep Maria Ferré, al 4 Gats per “fer de Barcelona una ciutat millor, més culta, i més rica”.

Aprofitant la celebració dels 120 anys, en els pròxims mesos al restaurant 4 Gats es faran diverses activitats artístiques per evocar el passat bohemi del local.