El valencià Martí Domínguez (Madrid, 1966) és el guanyador del IV Premi Proa de Novel·la, dotat amb 40.000 euros, gràcies a la novel·la ‘Mater’, obra emparentada amb ‘Un món feliç’, d’Aldous Huxley, i amb ‘El conte de la serventa’, de Margaret Atwood. El títol és una lloa a la maternitat, per bé que en el món de ficció que ha creat l’autor la maternitat està totalment controlada per la ciutat nació on viu la protagonista, la Zoe. Només es pot tenir fills exògenament, en un biosac, on creixen embrions nets de qualsevol malaltia hereditària.

És un món versemblant, pròxim. Jo no parlaria de distòpia, sinó de novel·la d’anticipació”
Martí Domínguez

L’autor considera que un futur com el que dibuixa pot existir en dues generacions. “És un món versemblant i pròxim. Jo no parlaria de distòpia, sinó de novel·la d’anticipació. Això passarà”, afirma Domínguez. “És una reflexió sobre la naturalesa humana, sobre què volem fer en el futur”, afegeix.

Posthumans i cíborgs

En aquesta societat on la llibertat sexual està tutelada la Zoe, una posthumana, es queda embarassada per motius desconeguts. Amb un científic dissident, fuig de la ciutat, per anar a una de les colònies d’humans (nascuts del ventre d’una mare) que viuen amagats als boscos. Uns cíborgs especialitzats en la recerca d’humans, els persegueixen. Dues concepcions del món es troben i els humans desconfien de la parella.

Per l’autor, biòleg de formació, els avenços en biotecnologia plantegen el debat de si confiar en l’atzar genètic o controlar i millorar el genoma. “En el món que plantejo, els fills podrien sentir que han estat preparats amb unes aptituds determinades, encaminats cap uns rols. Es perdria molt de la llibertat personal i individual”.

Domínguez és autor de novel·les com ‘Les confidències del comte de Buffon’, ‘El secret de Goethe’, ‘El retorn de Voltaire’, ‘L’assassí que estimava els llibres’ i ‘L’esperit del temps’, publicada per Proa. Ha rebut diversos premis literaris, entre els quals l’Òmnium a la millor novel·la, el Josep Pla, el Carles Rahola d’assaig o el Prudenci Bertrana. ‘Mater’ surt a la venda el 16 de novembre.