La piscina del Club Natació Barcelona és un dels indrets que cobra més importància dins la trama de ‘La noia del club’, el darrer llibre de l’escriptora barcelonina Maria Carme Roca. És on la Flora, la jove del Poble-sec que protagonitza la història, somnia triomfar en el món de la natació. L’autora explica que als anys 30, amb l’arribada de la Segona República, hi va haver una sèrie de canvis socials que van alimentar les esperances de noies com la protagonista del llibre, que en cap cas no van tenir les coses fàcils.

Un dels objectius de l’obra és recrear el període històric d’abans de la Guerra Civil per denunciar tot el que es va perdre durant i després el conflicte. Roca s’ha documentat a fons per tal d’escriure aquesta novel·la. Hi surten llocs i personatges que el lector podrà reconèixer més o menys fàcilment. L’escriptora assegura que ha visitat hemeroteques i recuperat notícies antigues. En trobem una mostra a l’inici de cada capítol, en què apareix la cita d’un fragment d’una notícia. És l’homenatge de Roca al periodisme de l’època.

‘La noia del club’ és la 53a obra publicada per Maria Carme Roca, historiadora i filòloga barcelonina. A banda de fer novel·la històrica, també està especialitzada en literatura infantil i juvenil. De fet, abans de dedicar-se professionalment a l’escriptura era mestra i en l’actualitat manté en part la seva antiga professió visitant escoles per explicar i comentar llibres amb els alumnes.