Guanyadora d’un Tony a la millor obra teatral el 1996, ‘Master class’ és ja un clàssic contemporani, una tragicomèdia que converteix en ficció les classes magistrals que Maria Callas va impartir a la Juilliard School de Nova York a principis dels anys 70. Que qui interpreti la diva sigui la soprano María Bayo és el valor afegit d’aquesta versió, la tercera que arriba a la cartellera.

María Bayo és Maria Callas impartint una classe magistral. En essència, el que evoca el personatge al llarg de l’obra és una carrera plena de sacrificis i una disciplina fèrria. ‘Master Class’ s’inspira en unes classes magistrals que va impartir Maria Callas a Nova York (1971-72) quan era ja una gran diva. Tot i que se’n conserven alguns enregistraments, l’autor, Terrence McNally, en manté tan sols algunes frases, la resta és pura invenció. Tanmateix aprofundeix en aspectes reals: una carrera plena d’esforços a la joventut, abans del màxim apogeu, però també un estrellat parcialment eclipsat per una tempestuosa relació amb el magnat Onassis.

La tercera ‘Master class’

De ‘Master class’ se n’havien vist a Barcelona dues versions, protagonitzades el 1998 per Núria Espert i el 2013 per Norma Aleandro. La que roman en cartell al Borràs va molt més lluny en els plantejaments musicals, gràcies al protagonisme d’una soprano com María Bayo. Sorprèn com a actriu, fent seu un text complex, ple de monòlegs. L’acompanyen Pau Baiges al piano, Anna Alborch, Júlia Juvé i Ezekiel Salman en els papers d’alumnes, i Jordi Andújar assumint dos rols, un dels quals no apareix en el text original, una llicència del director escènic, Marc Montserrat-Drukker.