El fenomen dels best-sellers influeix en els usuaris de les biblioteques, ja que la majoria de novel·les més escollides ho són. De les 10 portades de districte, ‘La noia del tren’, de Paula Hawkins, és l’única obra escrita en català i és la més prestada a Sant Andreu. Aquest mapa s’ha elaborat amb les dades trimestrals que publica la Xarxa de Biblioteques Municipals, concretament les d’abril a juny del 2017. La portada del llibre que ocupa cada territori es correspon amb la novel·la per a adults més prestada en aquella zona.

Amb un total de 15 préstecs durant tres mesos, ‘Calendar girl’, de Carlan Audrey, és la novel·la més prestada al districte de Sants-Montjuïc. Després de l’onada que va suposar a escala editorial, ‘Cinquanta ombres d’en Grey’, ara veiem com una altra obra de literatura eròtica encapçala eleccions. A més, es tracta del llibre amb el nombre més elevat de préstecs, ja que la majoria s’han agafat al voltant de 10 cops en un trimestre.

En comparació amb les dades de gener a març, a Sant Martí repeteixen autora, però amb una obra diferent: Dolores Redondo amb ‘Legado en los huesos’. A Gràcia,  el primer trimestre de l’any, el llibre més prestat era ‘El complejo de dinero’, una crítica al capitalisme de Franziska von Reventlow. D’abril a juny, aquest lloc l’ha ocupat ‘La banda de la tenaza’, d’Edward Abbey (1927-1989). Es tracta d’un clàssic de la cultura nord-americana revolucionària en què els protagonistes lliuren una batalla contra el que anomenen la maquinària de la civilització.

El segon mapa d’aquest article permet descobrir el rànquing de les tres novel·les més prestades a cadascuna de les biblioteques. Els colors engloben els equipaments per districte. Com a destacat, la biblioteca Francesca Bonnemaison de Ciutat Vella és l’única on els tres llibres més agafats estan escrits en català.